Co jeść w upały? Ta sałatka jest idealna na upalne dni.
Sałatki zawojowały menu domostw a sałatki z owoców i warzyw sezonowych cieszą się wielką popularnością. Jest to bardzo zdrowy pomysł na sycący a zarazem lekki obiad, który proponuję szczególnie na upały. Zawsze szukamy czegoś wyjątkowego do jedzenia w takie dni. Gotujące się długo potrawy, gdy za oknem 30+ na termometrze nie zachęcają. Zatem lodówka pełna warzyw i owoców to z pewnością jest dobry pomysł, jogurty naturalne, cytrusy, świeża mięta, to właśnie powinno znaleźć się w naszym letnim menu.
W mojej sałatce zagościł się filet drobiowy, który wcześniej usmażyłam. Możesz go ugotować, jeśli nie lubisz smażonego albo zastąpić nawet wędzonym. Bób, to przysmak sezonowy, który musiałam dodać, ale zawsze możesz go zastąpić słodkim groszkiem. Melon idealny na upały czy rukola. Ser feta wyostrza smak słodkiego melona, bobu czy delikatnego mięsa drobiowego.
Zapraszam Cię również na FB oraz profil na Instagramie Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Sałatka z kurczakiem, bobem i melonem – składniki:
100 g rukoli
1 filet z piersi kurczaka
ok. 400 g melona
1 szklanka bobu
100 g sera feta
2 zielone cebulki ze szczypiorem
przyprawy do kurczaka: po 1 łyżeczce soli, papryki słodkiej, granulowanej cebuli i czosnku,1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
olej roślinny do smażenia
Dressing:
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
Sałatka z kurczakiem, bobem i melonem – wykonanie:
- Na początku przygotuj marynatę do kurczaka. Wymieszaj 3 łyżki oleju roślinnego z podanymi w składnikach przyprawami. Natrzyj oczyszczone i przerojone na połowę filety z piersi kurczaka i odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie usmaż mięso na natłuszczonej patelni dokładnie z każdej strony, ale z uwagą by nie wysuszyć. Najbardziej smakuje soczysty kawałek mięsa. Gdy już to zrobisz możesz przygotować dressing do sałatki.
- Wymieszaj wszystkie składniki na dressing i odstaw by „przegryzły się”.
- Ugotuj bób do miękkości w osolonej wodzie. Jeśli jest młody nie musisz obierać ze skórki, jeśli ją lubisz. Natomiast, jeśli już sama odchodzi a ziarno jest mocno dojrzałe, obierz.
- Melona obierz ze skórki i pokrój w kostkę ok. 1,5 cmx1,5cm.
- Na talerz duży bądź na kilka mniejszych wyłóż rukolę, na to pokrojone filety drobiowe, melona, pokrojoną zieloną cebulkę, oprósz pokruszonym serem feta oraz bobem. Dressingiem skrop wedle smaku i przed samym zjedzeniem sałatki.
Smacznego!
Lidka