Pieczone ziemniaki z dodatkiem boczku i kaparów to doskonała sałatka i nie tylko.
Podane w taki sposób ziemniaki będą świetnie pasować do dania mięsnego czy dań z grilla. Uniwersalny pomysł na dodatek ziemniaczany. Gdy już zrobisz je raz, to zrobisz następnych wiele razy. Jest to bardzo smakowite podanie uwielbianych przez wielu ziemniaczków. To z czym podasz swoje, to zależy od Ciebie. Nic nie stoi na przeszkodzie byś je podał solo bez żadnego mięsa jako sałatkę! Będzie pysznie! Co mogę o nich wspomnieć, by łatwiej Ci było je przygotować:
ziemniaki – do pieczenia typ C, mączyste. Przypraw prostymi przyprawami by nie dominowały one w całym daniu. Kapary, boczek i ziemniaki to są główni bohaterowie.
kapary – dodaj tyle ile lubią Twoje kubki smakowe
boczek – proponuję, ponieważ ten rodzaj mięsa i tłuszczu wyostrzy smak, jeśli nie lubisz pomiń i dodaj masło lub sam olej, ale wpłynie to na smak całości.
Zapraszam Cię również na FB oraz profil na Instagramie Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Pieczone ziemniaki – składniki:
✅1 kg ziemniaków w mundurkach
✅mały słoiczek kaparów
✅150 g boczku surowego
✅do ziemniaków: 2 -3 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka granulowanego czosnku i tyle samo granulowanej cebuli
Pieczone ziemniaki – wykonanie:
- Ziemniaki wyszoruj, umyj dobrze, ponieważ będziesz je piec w mundurkach. Ja swoje ziemniaki namoczyłam w zimnej wodzie na ok 2 godziny już po opłukaniu. Następnie osusz i skrop olejem, dodaj przyprawy i wszystko wymieszaj. Piecz w 180 stopniach przynajmniej jedną godzinę. Skórka ma być zazłocona a miejscami mocno brązowa, zresztą masz widelec i nie wahaj się go użyć by sprawdzić czy są już miękkie!
- Boczek pokrój w drobną kostkę jak na skwarki i stop na rozgrzanej patelni, a gdy już mięso wytopi się dodaj na patelnię ziemniaki i wszystko razem wymieszaj. Przełóż do miski i oprósz kaparami.
Smacznego!
Lidka