Szwedzkie cynamonowe bułeczki – kanelbullar

Autor Pieprzyć z Fantazją

Oryginalny przepis na cynamonki, czyli szwedzkie kanelbullar.

Popularne w Szwecji bułeczki cynamonowe mają również swoich wielbicieli poza granicami Skandynawii. 4 października w krajach skandynawskich jest obchodzone święto cynamonowej bułeczki, a celem tych obchodów jest propagowanie szwedzkich tradycji piekarniczych.
Muszę wspomnieć, że cynamonowe, kardamonowe wypieki oraz te z dodatkiem szafranu w Szwecji są bardzo lubiane i nie tylko spożywane z okazji święta bułeczki. Zapach cynamonu można poczuć w wielu domostwach. Tradycją w Szwecji jest fika. Jest to przerwa na kawę i coś słodkiego, ale koniecznie w towarzystwie. Prowadzi się wtedy rozmowy o wszystkim prócz obowiązków służbowych. Jest to takie oderwanie się myślami od pracy i tym samym odpoczynek dla głowy. Fika to bardzo sympatyczny zwyczaj a takie cynamonki tylko taką przerwę umilą. Zaręczam, że 4 października w wielu zakładach pracy, urzędach stoły będą się uginać od tych bułeczek a „fika rumy” będą przepełnione cynamonowym aromatem oraz wesołymi rozmowami. Takie spotkania zbliżają ludzi i zawsze znajdzie się wspólny temat do rozmowy.
Podzielę się tu z Wami oryginalnym przepisem na szwedzkie kanelbullar pachnące cynamonem i kardamonem. Niech w Waszych domach rozniesie się cudowny zapach cynamonu.

Zapraszam Cię również na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Składniki na ciasto:

25 g drożdży
75 g masła lub margaryny
250 ml mleka
szczypta soli
50 ml cukru
1 łyżeczka kardamonu
400 g mąki pszennej

Nadzienie cynamonowe:

75 g masła lub margaryny
50 ml cukru
1 łyżka cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki mąki kukurydzianej

Dodatkowo:

1 jajko
2 łyżki wody
szczypta soli
cukier perłowy

Syrop:
100 ml cukru
100 ml wody

Kanelbullar – wykonanie:

Z odmierzonej ilości mąki zabierz 2 łyżki. W kubku wymieszaj drożdże, zabraną mąkę, cukier i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj mąkę, sól, kardamon i wlej wyrośnięty rozczyn oraz roztopione masło. Mieszaj dotąd aż uzyskasz gładką masę i odstaw do wyrośnięcia.
Przygotuj sobie w tym czasie nadzienie cynamonowe. Roztop masło, dodaj do niego cynamon i cukier. Odstaw by masa stężała. Do schłodzonej i gęstej dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie i rozwałkuj na prostokąt grubości ok. 5 mm i takiej wielkości, byś mógł później zwinąć z niego roladę. Z tej ilości ciasta wygodniej Ci będzie podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa prostokąty. Rozwałkowane ciasto posmaruj przygotowanym wcześniej nadzieniem cynamonowym i zwiń w zgrabną roladę. Nożem odkrawaj plastry o grubości 1,5 – 2 cm. Z tej ilości wyjdzie Ci 20 sztuk cynamonowych bułeczek. Wyłóż plastry na blachę, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem perłowym lub grubym kryształem. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku do 225 stopni ok. 8-10 minut.
W trakcie gdy bułki pieką się zrób syrop z wody i cukru. Chwilę wszystko gotuj (ok. 6-10 min.) i od razu smaruj za pomocą pędzelka ciepłe cynamonki.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x