Tarta z kurkami to przysmak bardzo popularny w Szwecji i uwielbiany przez mieszkańców tego kraju.
W Szwecji kantarellpaj przygotowuje się na wszelkie uroczystości: Wielkanoc, Wigilię Bożego Narodzenia, Święto Raków i wiele innych okazji. Jest to wyjątkowe w smaku wytrawne ciasto, które swój smak zawdzięcza nie tylko delikatnym kurkom a również serowi. Dodawany jest tu ser västerbotten, który wytwarzany jest tylko w Szwecji i pochodzi z regionu Västerbotten. Pominę tu może historię tego sera (jest bardzo ciekawa), ale za to skupię się na jego smaku oraz przygotowaniu samej tarty. Tak naprawdę nie wiem czy w Polsce można kupić ten ser w sklepach, ale jeśli nie ma, to zerknijcie do sklepów internetowych i może tam akurat będzie. Istnieje jednak alternatywa dla tego wyrobu mleczarskiego a jest nim ser gruyère. Västerbotten to ser twardy, ziarnisty o mocnym aromatycznym smaku z nutą trufli. Gorzki i słodki smak sera pięknie wzbogaca smakowo tartę i czyni ją naprawdę wyjątkową w smaku.
Szwedzkie przepisy na ciasto do tarty bardzo często składają się z mąki, masła, szczypty soli i wody. W moim przepisie zamieniłam wodę na dwa żółtka. Moim zdaniem obie wersje są dobre i wybierz która bardziej Ci odpowiada. Tartę podaje się w towarzystwie świeżych sałatek jako danie obiadowe, ale może być również przekąską. Najlepiej smakuje na ciepło.
Zapraszam Cię również na FB oraz profil na Instagramie Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Tarta z kurkami – składniki:
✅210 g mąki pszennej
✅150 g masła
✅1/2 łyżeczki soli
✅(opcjonalnie szczypta cukru)
✅2 żółtka (można zastąpić 3-4 łyżkami zimnej wody)
Farsz:
✅(+-)400 ml kurek
✅1 cebula
✅2 łyżki masła
✅150 g tartego sera västerbotten
✅3 jajka
✅300 ml śmietanki 30% lub 36%
✅1/2 łyżeczki soli
✅1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub pieprzu lub suszonego chilli w płatkach
Tarta z kurkami – wykonanie:
✅Na początku zagnieć ciasto z podanych składników na gładko, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
✅Kurki oczyść i jeśli są duże możesz je rozedrzeć w palcach na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj kurki. Smaż aż grzyby zmniejszą objętość a płyn zacznie odparowywać. Posól odrobinę. Ostudź.
✅W misce za pomocą miksera ubij, a raczej wymieszaj na jednolitą masę jajka oraz śmietankę. Dodaj następnie ser, kurki i dopraw do smaku solą i pieprzem czarnym lub cayenne.
✅Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuj widelcem. Włóż ciasto do piekarnika i zaraz zmniejsz temperaturę do 175 stopni C. Piecz 10 minut. Wyjmij ciasto i wylej masę na ciasto. Piecz jeszcze w tej samej temperaturze ok. 35-40 minut. Ciasto ma mieć złoto – brązowy kolor, ale jeśli zacznie się rumienić dużo wcześniej to przykryj folią aluminiową.
Smacznego!
Lidka