Zupa krem z pieczonych warzyw – prosty przepis zero waste

Autor Pieprzyć z Fantazją
Zupa krem z pieczonych warzyw z grzanką i natką pietruszki

Zupa krem z pieczonych warzyw – z resztek i z serca.

Zupa z niczego, która smakuje jak wszystko. Takie dania powstają zwykle z potrzeby chwili – z lodówki wyciągasz to, co zaraz zwiędnie, zaglądasz do spiżarki, dodajesz przyprawy i… dzieje się magia. Tak właśnie powstała ta zupa: z lekko już zmęczonego życia fenkułu, selera naciowego i pora. Do tego śmietana, masło, odrobina koncentratu pomidorowego i przyprawy.

Warzywa trafiły do piekarnika, a z kuchni zaczął unosić się obłędny zapach. Pachniało jak w niedzielę. Pachniało domem. Kilka prostych składników zamieniło się w krem o głębokim smaku i pięknym kolorze. Taki, co syci i koi, choć wcale nie był planowany.

Jeśli lubisz kuchnię zero waste, spontaniczne gotowanie i przepisy, które powstają z serca, ten krem z pieczonych warzyw skradnie Twoje serce. I Twój talerz. 😄
Może zainspiruje Cię zupa krem z brokuła?

Zupa krem z pieczonych warzyw – zero waste i pełnia smaku

Składniki:

  • 3–4 łodygi selera naciowego
  • 1 mała bulwa fenkułu (koper włoski)
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 2 pomidory lub 1/2 puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1–2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • oliwa lub olej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie bulion
  • przyprawy: oregano, bazylia
  • natka pietruszki (do podania)
  • pestki dyni lub pestki słonecznika a nawet pistacje

Przygotowanie:

1. Pieczenie warzyw

Warzywa (seler, fenkuł, por, pomidory) umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, oprósz solą i ulubionymi ziołami.
Piecz przez 25–30 minut w 200°C, aż warzywa się zrumienią i zmiękną.

2. Gotowanie i miksowanie

Upieczone warzywa przełóż do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy i ok. 500 ml wody (lub bulionu). Gotuj kilka minut, a następnie zblenduj całość na gładki krem.

3. Zabielanie i doprawianie

Dodaj masło i śmietanę. Wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba – solą, pieprzem.

4. Podanie

Podawaj z natką pietruszki i świeżym pieczywem. Świetnie smakuje też z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dlaczego warto?

Bo ta zupa to kulinarna super moc w wersji zero waste. Pachnie jak dom, smakuje jak ukojenie. I udowadnia, że nawet „resztki” mogą mieć swój wielki moment.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x