Zupa z krewetkami i makaronem ryżowym

Autor Pieprzyć z Fantazją
Zupa z krewetkami i makaronem ryżowym w delikatnym bulionie z koperkiem i świeżą kolendrą

Zupa z krewetkami to jedno z tych dań, które zawsze robią wrażenie, a przy tym są zaskakująco proste.
Moje dzieciaki ją uwielbiają – szczególnie wtedy, gdy dostają extra porcję krewetek!
To delikatny rosołek o głębszym, lekko morskim smaku. Aromat krewetek, imbiru i limonki tylko muśnięty – nic nachalnego, raczej ciepła, azjatycka nuta.
Uwielbiam dodać do niej świeżą kapustę pekińską, bo cudownie chrupie pod makaronem i zachowuje świeżość, kiedy zalewa się ją gorącym bulionem z krewetkami.
A na sam koniec – odrobina świeżej kolendry. To ona robi tu magię: podbija aromat, dodaje lekkości i przenosi zupę wprost w klimat azjatyckiej kuchni.

Zupa z krewetkami – składniki:

  • ok. 0,5 l rosołu drobiowego (może być z niedzieli)
  • 200 g surowych krewetek z pancerzykami
  • wywar z pancerzyków (dla głębi smaku)
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 3 garści posiekanej kapusty pekińskiej
  • świeży koperek
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty)
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • sok z limonki (ok. 1 łyżeczka lub do smaku)
  • sos rybny (opcjonalnie 1 łyżeczka)
  • sól do smaku
  • opcjonalnie kilka kropel oleju sezamowego
  • ew. bulion rybny
  • świeża kolendra (do posypania przed podaniem)

Do tej zupy najlepiej wybierz surowe krewetki z pancerzykami – dają głębszy, morski smak i naturalny aromat.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak rozpoznać świeże krewetki i czym różnią się poszczególne gatunki, zajrzyj do przewodnika o krewetkach na FishStories.pl.

Zupa z krewetkami – jak przygotować krok po kroku?

  1. Obierz krewetki, a pancerzyki zalej szklanką wody, zagotuj i gotuj kilka minut – powstanie aromatyczny wywar.
  2. Połącz rosół z wywarem z pancerzyków (lub bulionem rybnym).
  3. Dodaj czosnek i imbir, dopraw sokiem z limonki, sos rybny (jeśli używasz) i szczyptę soli.
  4. Gdy bulion nabierze aromatu, wrzuć krewetki i gotuj krótko – tylko do momentu, aż zrobią się różowe.
  5. W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją.
  6. W miskach ułóż kapustę pekińską, makaron i zalej bulionem z krewetkami.
  7. Posyp szczypiorkiem i koperkiem, skrop delikatnie olejem sezamowym (opcjonalnie).

Porada:

Zamiast makaronu ryżowego możesz dodać cienki makaron pszenny lub ugotowany ryż jaśminowy.

Najczęściej zadawane pytania:

Jakie krewetki są najlepsze do zupy?
Najlepiej sprawdzą się surowe krewetki z pancerzykami – dają głębszy smak. Gotowane lub mrożone też się nadadzą, ale nie będą tak aromatyczne.

Czy można użyć bulionu warzywnego zamiast rosołu?
Tak, ale zupa będzie delikatniejsza. Rosół drobiowy daje więcej głębi i słodyczy.

Z czym podać zupę z krewetkami?
Świetnie smakuje z makaronem ryżowym, ale można też podać z ryżem jaśminowym lub cienkim makaronem pszenicznym.

Jeśli lubisz gotować na domowym bulionie, zobacz mój przepis na rosół z kury – esencjonalny i klarowny. To właśnie on jest idealną bazą do tej zupy z krewetkami.

Lidka

0 0 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Translate »
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x