Cześć!
Na upały, na deser i dla ochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia.
Bardzo lekki deser i nie za słodki.
Składniki:
* 990 ml jogurtu naturalnego gęstego
* 4 – 5 łyżek nasion chia
* 2 galaretki cytrynowe
* 1 łyżeczka żelatyny
* 2 galaretki wiśniowe
* wiśnie świeże lub mrożone
* 2-3 łyżki cukru
Na spód:
* 15 dkg herbatników kakaowych
* 1 tabliczka czekolady mlecznej 10 dkg
* 3 łyżki masła
Do jogurtu naturalnego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na ok. 1 godzinę.
Herbatniki zmieliłam w blenderze na sypko.
Masło roztopiłam w rondlu i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam dotąd aż czekolada roztopi się. Nie gotowałam.
Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam w 1 niepełnej szklance gorącej wody. Ostudziłam.
Jogurt z chia przez chwilkę miksowałam i dolałam ostudzone i rozpuszczone galaretki.
Wylałam na schłodzony spód herbatnikowy.
Całość chłodziłam do momentu aż masa zacznie tężeć.
Wyłożyłam wiśnie i zalałam dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 800 ml gorącej wody.
Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Notatki:
* można użyć galaretek o dowolnym smaku i dowolnych owoców
*miałam 3 jogurty każdy po 330 ml
Smacznego!
Lidka
To ja chyba spróbuję z malinami 🙂 jakoś chia najbardziej z nimi mi smakuje 🙂
Super!
pycha 🙂 w sam raz na tą pogodę 🙂