Faworki

Autor Pieprzyć z Fantazją

Faworki albo chrusty, to popularny smakołyk w okresie karnawału tuż obok naszych smakowitych i tłuściutkich pączków. Najczęściej przygotowuje się je na Tłusty Czwartek, ale bywa, że dzieci wyproszą u swoich mam taki przysmak w ciągu roku 🙂

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki z zapewnieniem, że jest sprawdzony a faworki są przepyszne. Nie myliła się są mega pyszne, rozpływają się wręcz w ustach.
By zrobić faworki należy włożyć troszkę fizycznego wysiłku w wyrabianie ciasta, ale ich smak jest tego wart! Zakasujemy więc rękawy i do pracy kochani, robimy faworki 🙂

Jakich składników potrzebujemy by zrobić faworki?

1/2 kg mąki  (ok. 3 i 1/3 szklanki)
4 żółtka
4 dkg masła
4  łyżki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu lub octu
do smażenia 2-3 kostki smalcu lub olej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • Masło roztopiłam i ostudziłam.
  • Wszystkie składniki wymieszałam i zagniotłam. W miarę potrzeby jak ciasto nie chciało się skleić dodawałam odrobinę śmietany.
  • Zagniotłam na gładką masę i w trakcie zagniatania ubijałam ciasto wałkiem tym samym co później wałkowałam.
  • Włożyłam ciasto do lodówki na 1 godzinę.
  •  Rozwałkowałam bardzo cienko, tak że prześwitywała przez ciasto mata do wałkowania. Nie było potrzeby podsypywać mąką, ponieważ ciasto nie przywierało.
  • Wycięłam nożykiem prostokąty 8-10 cm na 1,5 cm a w ich środku robiłam nożem  przedziałek.
  • Przewlokłam jedną cześć chrusta przez dziurkę. I tak zrobiłam z każdym kawałkiem ciasta.
  • Smażyłam na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania koloru złotego. Wyciągałam usmażone faworki na papierowy ręcznik.
  • Jak ostygły oprószyłam cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka

3.5 4 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x