Polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach

Autor Pieprzyć z Fantazją

Polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach to pyszny pomysł na obiad, poczęstunek dla gości, również na zimną przekąskę.

Jeśli lubicie mięso zapiekane w cieście francuskim, to tak podana polędwiczka z pewnością Wam posmakuje. Oczywiście jak zawsze piszę to i napiszę teraz, przyprawiajcie wedle własnego smaku.
Co jest ważne, ważne by nie piec polędwiczki za długo. To jest tak wdzięczne i delikatne mięso ze świnki, że nie jest wymagające w obróbce. Wystarczy 20 -25 minut i jest gotowa pieczeń. W środku polędwiczka ma być soczysta. Zbyt długo pieczona jest szara i sucha i niezbyt smaczna. Nie obawiajcie się jej piec przez tylko 25 minut.

Wysmażcie pieczarki tak, by nie miały soku. Wiem już to z własnego doświadczenia, że krótko obsmażone pieczarki zniszczą cały apetyczny wygląd pieczeni i całość zaleje sok z pieczarek, nie o to chodzi w tej pieczeni.

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 gotowy płat ciasta francuskiego
1 cebula
ok. 20 dkg pieczarek
6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
musztarda ostra
sól, pieprz
2 łyżki masła
olej
1 jajko

Jak zrobić polędwiczkę zapiekaną w cieście francuskim?

  • Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle, następnie dodałam pieczarki i smażyłam do momentu aż sok odparuje. Posoliłam do smaku solą. To dość ważne, by sok odparował, jeśli nie odparuje na patelni później w trakcie pieczenia ciasto może podejść sokiem i będzie zwyczajnie mokre i nie apetyczne.
  • Polędwiczkę oprószyłam solą i pieprzem i obsmażyłam z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Zdjęłam polędwiczkę i przygotowałam ciasto francuskie.
  • Na rozłożony płat ciasta francuskiego wyłożyłam plastry szynki na długość polędwiczki a na szynkę wyłożyłam pieczarki. Polędwiczkę posmarowałam musztardą za pomocą pędzelka i wyłożyłam na pieczarki. Zawinęłam polędwiczkę ciastem z szynką i pieczarkami. Nadmiar ciasta odcięłam.
  • Końce rolady zawinęłam do spodu a na wierzchu zrobiłam nacięcia nożem. Całość posmarowałam rozbełtanym jajkiem.
  • Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.

3.8 12 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Arek
Arek
3 lat temu

W moim przypadku tylko podsmażając polędwiczkę na koniec pieczenia ona była wciąż surowa

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x