Pocałunek Muszyna – ciasto

Autor Pieprzyć z Fantazją
Ciasto Pocałunek Muszyna to ciasto składające się z trzech różnych warstw ciasta i przekładane masą budyniową. Jedna warstwa ciasta jest z dodatkiem bakalii, druga z dodatkiem maku a trzecia z dodatkiem kakao.
Przepis na to ciasto jest jednym z pierwszych w moim starym zeszycie. Kartki już pożółkły i niemiłosiernie się poplamiły…same … Dlaczego ciasto nazywa się Pocałunek Muszyna? Sama zadaję sobie to pytanie, ale najważniejsze, że jest mega smaczne!
Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
 

Ciasto Muszyna składniki:

Na ciasto:
 
✅1 szkl. cukru
✅1 szkl. śmietany 18%
✅1 szkl. mąki
✅1 jajko rozm. L
✅1 płaska łyżka sody
✅1 łyżka octu
 
Dodatkowo:
 
✅3 łyżki maku suchego
✅2 łyżki kakao
✅1/2 szkl. orzechów włoskich
✅1/2 szkl. rodzynków
 
Masa:
 
✅1 masło 200 g
✅1 budyń waniliowy
✅3 łyżki cukru
✅2 łyżeczki cukru wanilinowego
✅1/2 l mleka
✅1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
 
Polewa:
 
✅1 tabliczka czekolady 100 g
✅1/3 szklanki śmietany 30%
✅1-2 łyżki wody

Ciasto Muszyna – wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki.
Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam do foremek 21×24 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdy placek piekłam 20-25 minut w 180 stopniach.
Kiedy placki wystygły przełożyłam je masą.
Budyń ugotowałam z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Ostudziłam i utarłam z masłem.
Przełożyłam placki.
Polałam polewą.
W rondlu z wodą podgrzewałam pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany. Nie gotowałam. Zdjęłam z ognia i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polałam ciasto.
Notatki:
* bakalii można dać odrobinę mniej, jeśli ktoś nie lubi dużych ilości
* pierwotna nazwa ciasta musiała ulec niewielkiej korekcie ze względu na zasady obowiązujące w sieci
Smacznego!
Lidka
3.7 56 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
35 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Eleganckie ciacho,ale super wygląda 🙂

Margaretta
4 lat temu

W sumie to tylko 3 placki trzeba upiec, a potem to już z górki….krem i polewa…a potem efekt znakomity👌

tskwarczynski
4 lat temu

Ile mleka do tego budyniu ?

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

W jakiej kolejności układać placki ciasta

Jianna
Jianna
1 rok temu
Reply to  Anonimowy

Na dole ciasto z orzechami ,masa,ciasto kakaowe,masa,ciasto z makiem polewa

Unknown
4 lat temu

Ciasto jest super👍

Beata Osinska
4 lat temu

śmietana ma byc kwasna ?

Ella
4 lat temu

Z podanych składników wyszło bardzo mało ciasta, musiałam masę makową z bakaliową połączyć, foremka okrągła 24 cm.

Unknown
4 lat temu

Niestety nie mogłam rozsmarować nawet cieniutko bo miałam za mało masy. Jeszcze się nie poddaje, musze je mieć 🙂

Unknown
4 lat temu

Dopiekłam 3ci placek, ciasto pyszka. Dziękuję za przepis❕

Unknown
4 lat temu

A ja podaną proporcję daję na 1 blat 24×36, to znaczy wszystko x3. Masa normalnie aaa i mak parzę i mielę.

Di bloguje
4 lat temu

Jakie apetyczne cudo!

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Jaka czekolada jest potrzebna mleczna czy gorzka? A jeśli gorzka to ile procent

slodki.zakatek
4 lat temu

Pyszne 🙂

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Orzechy siekane czy mielone? Na dużą tacke 24×36 wystarczy z półtora porcji podanej na ciasto czy trzeba podwoić?

slodki.zakatek
4 lat temu

Przeczytalam i okazuje ze mam w domu wszystkie potrzebne składniki. Jedynie nie mam rodzynek, bo ich nie lubię. Chyba zastapie je suszonymi śliwkami. Wiem napewno, że to ciasto zagości u nas na święta:)

Unknown
4 lat temu

Śmietana słodka czy ukwaszona?

Wiktoria
Wiktoria
4 lat temu

A można zamiast 18 śmietany dać 30?

Irena - Hooltaye w podróży

No właśnie, dlaczego taka nazwa?
Z takowym gościem się nie całowałam i nie wiem. Zresztą dzisiejsze ciasta i potrawy mają tak wymyślne nazwy, że i ta mnie nie dziwi.Piec nie umiem, więc popodziwiam i chylę czoła przed talentem.
Wygląda fantastycznie ,tylko jeść!
Pozdrawiam!!!

Mateusz
Mateusz
3 lat temu

Eeetam Bzdurki opowiadasz. Mam sporą blachę – wchodzi równolegle na styk do piekarnikaWrzucam do miksera z miską NA JEDNĄ warstwę 1 jajko, pół szklanki cukru, szklanka śmietany i szklanka mąki , oczywiście z łyżeczką sody potem niecała łyżka octu i pieczemy Przy 180 wychodzi mi około 12 minut. W tym czasie kręcę drugą warstwę , a potem następną. Zaczynam od tej z bakaliami, potem mak na końcu z kakao. DLACZEGO tak? bo nie muszę myć ani miski, ani kręciołków. Poza tym kakaowa wymaga trochę mleka by nie byla za sztywna, bakalie – zależy czy bardzo suche , czy dobrze namoczone… Czytaj więcej »

Aga
Aga
2 lat temu

Czy można z dwa dni wcześniej upiec placki

Mirosława
Mirosława
11 miesięcy temu

Ciasto stało się kanonem wypieków mojej kuchni. Dziękuję za przepis. Za każdym razem ciut zmienione jest rewelacyjną.

Marek
Marek
4 miesięcy temu

Ciasto świetne,robię je od lat. Podane proporcje na JEDNEJ warstwie dadzą przy średniej blaszce półtora do dwu centymetrów ciasta- czyli z kremem da klasyczne osiem cm. Ja od zawsze daję drobno pokrojone figi suszone. Orzechy są za twarde przy tym cieście,rodzynki z kolei zbyt słodkie i ciapate. Figi dają rewelacyjny smak. Wtedy nie trzeba już żadnej polewy- figowe zostaję na górze

Translate »
35
0
Would love your thoughts, please comment.x