Śledzie po żydowsku

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledzie po żydowsku, czyli prosta i bardzo smaczna przekąska ze śledzika z dużą ilością naturalnych przypraw i aromatów, z dodatkiem czosnku, majeranku i cebuli. Pysznie brzmi a co powiedzieć jak smakuje! Prostota składników czyni tę przekąskę bardzo smaczną.

Śledzie po żydowsku idealne są na wigilię, Boże Narodzenie jak i również na spotkanie z bliskimi przy mocnym trunku, świetne na zakąskę.
Przyznam się nieskromnie, że robiłam te śledziki dla znajomych na zamówienie, bardzo lubię sprawiać komuś takie kulinarne przyjemności.


Co potrzeba by zrobić śledzie po żydowsku?

4 płaty matiasów
3 -4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 duża cebula
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/5 szklanki octu 10%
sól
4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki posiekanego kopru

Wykonanie:

  • Matiasy namoczyłam w zimnej wodzie na 4 godziny, kilkakrotnie ją podmieniając.
  • Następnie odlałam wodę i pokroiłam płaty w 2 centymetrowe paseczki, jeśli ktoś chce można pokroić na szersze kawałki.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez ok. 30 sekund.
  • Olej wymieszałam z octem, dodałam posiekany koper, ziele angielskie, majeranek, cebulę i posiekany w plasterki czosnek oraz odrobinę soli. Tak przygotowaną marynatą zalałam śledzie. Przykryłam i wstawiłam do lodówki.

Smacznego!

Lidka

3.9 18 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
WLADYSLAW
5 lat temu

Obiecująco!

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Wszystkie składniki mi pasują więc pozostaje tylko wypróbować 🙂

Rafal
3 lat temu

Jak zawsze świetnie 👏👏👏

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x