Bolani – afgański chlebek faszerowany

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bolani to afgański faszerowany płaski chleb, smażony z nadzieniem. Świetnie smakuje z sosem jogurtowym z dodatkiem mięty.

O bolani usłyszałam po raz pierwszy od koleżanki z Afganistanu. Często je robi na śniadanie i to dzięki niej zaczęłam przygotowywać w domu sama. Bolani przypominają kształtem polskie pierogi, ale są zdecydowanie większe i płaskie oraz smażone na oleju. Składniki na nie są proste i dostępne na każdą kieszeń. Świetnie smakują z jogurtowym sosem z miętą, który zachęcam zrobić
Jest to świetny pomysł na przekąskę, obiad, na każdą porę dnia. Robiąc je po raz pierwszy obawiałam się co na to powie moja „mięsna” część rodziny, ale niepotrzebnie zaprzątałam sobie tym myśli. Okazało się, że posmakowało i to bardzo! Kosztowali nie tylko domownicy i bolani spotkało się z uznaniem wszystkich. Mam nadzieję, że ten prosty afgański przepis na bolani przypadnie również Tobie do smaku.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Bolani – składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
400 ml wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Farsz z ziemniakami:
4 ugotowane ziemniaki
1 zielona papryczka chilli
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 cebula
sól, pieprz

Farsz z porem:
2 pory
1 papryczka chilli
1/2 pęczka świeżej kolendry
sól, pieprz
Sos jogurtowy:
200 ml jogurtu greckiego, tureckiego lub zwykłego gęstego
1 ząbek czosnku
płaska łyżeczka suszonej mięty
sól
Dodatkowo:
olej rzepakowy

Bolani – wykonanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, zagnieć ciasto i odłóż na czas przygotowywania farszu. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. W razie gdyby było zbyt lepkie podsyp mąką.
Farsz z ziemniakami:
Ziemniaki ugotuj i ugnieć tłuczkiem na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodaj pokrojoną drobno papryczkę. Smaż i mieszaj przez chwilę i dodaj do ziemniaków. Posiekaj kolendrę i dodaj również do ziemniaków. Dosyp soli i pieprzu do smaku i wymieszaj masę ziemniaczaną.
Farsz z porem:
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i usmaż pokrojone drobno pory. Dodaj papryczkę i przypraw farsz do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj wszystko.
Sos jogurtowy:
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu. Dosyp suszonej mięty i soli do smaku.

Z ciasta zrób rulon i podziel na 10 części. Każdy kawałek rozwałkuj na średnicę talerza deserowego. Ciasto powinno być bardzo cienkie. Dobrym sposobem będzie rozwałkowanie kawałków ciasta na papierze do pieczenia i wałkowanie przez papier. Połóż trochę farszu na połowie ciasta i przykryj drugą połową. Zalep dokładnie brzegi, zgnieć dłonią na płasko i pozbądź się pęcherzyków powietrza. Smaż na rumiano na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem jogurtowym.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
1 rok temu

Właśnie skończyłam zajadanie bolani i muszę przyznać, że wyszły pyszniutkie 🙂
jedyna różnica to taka, że je piekłam ok 25 minut w 180 stopniach.

Zróbcie koniecznie, polecam 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x