Pâtè z drobiowych wątróbek

Autor
Cześć!
Przepis na taką pastę z wątróbek dostałam od mojej siostry ciotecznej. Dziękuję Aniu :*
Dla tych, co kochają podroby a dla tych co nie przepadają to pomysł na przemycenie do menu bardzo zdrowej wątróbki w postaci pasty.
Składniki:

* 0,5 kg wątróbki drobiowej
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1/3 szklanki czerwonego wina
* 1 łyżka tahini (będą potrzebne ziarna sezamu)
* 1 łyżeczka żelatyny
* sól, pieprz
* 1 łyżka oliwy z oliwek

Wątróbkę oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i opłukałam. Można również namoczyć ją na kilka godzin w mleku.
Na patelni rozgrzałam oliwę i wyłożyłam na nią wątróbkę i posiekaną w piórka cebulę. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Obsmażyłam i dolałam wino. Smażyłam dopóki wino nie odparowało. 
Kiedy już wątróbka była usmażona a wino odparowało odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie zrobiłam tahini.
5 dkg sezamu zarumieniłam na złoty kolor na suchej patelni. Nie można dopuścić, żeby sezam podprażył się na ciemniejszy kolor, ponieważ później w smaku tahini będzie gorzkie. 
Zarumieniony przełożyłam do blendera i cierpliwie mieliłam. Zajęło mi to ok. 10 minut. Robiłam krótkie przerwy podczas blendowania. Sezam przyklejał się do boków naczynia więc dolałam 1 łyżkę oliwy z oliwek. 
Kiedy tahini było już gotowe, czyli miało konsystencję rzadką przelałam do słoiczka.
Wątróbkę zblendowałam i dodałam łyżkę tahini. To co mi zostało wstawiłam do lodówki, może tam leżakować do ok. 2 tygodni. 
Żelatynę rozpuściłam w 1/5 szklanki gorącej wody i dodałam do masy. 
Wszystko przyprawiłam jeszcze solą, pieprzem i zblendowałam na gładką masę. 
Można do tej pasty dodać zioła, jeśli lubimy.
Polecam zrobić takie pate. Jest to naprawdę smaczny dodatek np. na kanapki.
Notatki:
* żeby uzyskać bardziej miękką formę tego pate’ nie dodawać żelatyny
Smacznego!
Lidka

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz także