Cześć!
Fajna przekąska na Sylwestra, na spotkanie ze znajomymi.
U mnie będzie gościć tym razem na stole podczas spotkania sylwestrowego 🙂
Robi się ją bardzo szybko i tak samo szybko znika ze stołu 🙂
Nie ma sztywnego przepisu na wykonanie tych roladek, można dodać coś od siebie.
Moja propozycja podania ( z 2 -3 placków tortilli)
* 2-3 placki tortilla
* serek śmietankowy o smaku suszonych pomidorów (typu Almette)
* 10 dkg szpinaku świeżego ( może być również mrożony)
* 2 ząbki czosnku
* sól
* odrobina masła
* 5 dkg wędzonego łososia
Szpinak zblanszowałam i odcedziłam.
Przełożyłam do patelni, na której wcześniej już rozpuściłam masło. Przesmażyłam szpinak i wycisnęłam za pomocą praski czosnek. Odrobinkę posoliłam, ale nie dużo, ponieważ wędzony łosoś zawiera sporo soli.
Całość jeszcze chwilkę smażyłam i odstawiłam do ostygnięcia.
Tortille posmarowałam serkiem. Wyłożyłam cienką warstwę szpinaku a w samym środku ułożyłam pasek z wędzonego łososia.
Całość zrolowałam, zawinęłam w folię aluminiową i wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
Podczas duszenia się szpinaku wytworzyła się odrobina sosu, zanim wyłożyłam go na placek, nabierałam farsz łyżką i odciskałam namiar płynu.
Łososia można dodać oczywiście więcej jeśli ktoś lubi.
Po inną wersję roladek zapraszam tutaj.
Smacznego!
Lidka