Mini pizze z kalafiora to pyszna warzywna przekąska. Kiedy robiłam je po raz pierwszy w domu domownicy mieli naprawdę mieszane odczucia co do tego jedzenia. Jakie było ich zaskoczenie, kiedy skosztowali po raz pierwszy! I tak te mini pizze robię od czasu do czasu. Fajna przekąska a w większej ilości nawet obiad, jak kto woli. Ja swoje pizze zrobiłam w wersji podstawowej, ale naprawdę nic nie powstrzymuje przed tym by dodać ulubione składniki od siebie.
Składniki:
* 1 główka kalafiora
* 1 jajko
* ok. 4-5 łyżek startego żółtego sera
* 1 łyżka mąki pszennej
* sól, pieprz, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
* 1/2 szklanki passaty pomidorowej
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* bazylia, oregano, sól
* starty żółty ser
Zrobiłam ciasto na mini pizze
Kalafior podzieliłam na różyczki i ugotowałam aldente w osolonej wodzie. Odcedziłam i ostudziłam. Rozdrobiłam ugotowane różyczki kalafiora blenderem, przełożyłam na pieluchę tetrową i odcisnęłam nadmiar wody, przełożyłam do miski. Wbiłam jajko, dodałam żółty ser, dosypałam mąkę, szczyptę soli i pół łyżeczki ziół prowansalskich. Wymieszałam na jednolitą masę.
Wykładałam po 3-4 łyżki masy na jeden placuszek na wcześniej przygotowaną blachę z papierem do pieczenia. Placki wyrównałam łyżką, robiłam z nich kółko ok. 15 cm średnicy. Piekłam ok. 20 minut w 180 stopniach.
Zrobiłam sos i zapiekłam mini pizze
Passatę wymieszałam z oliwą z oliwek i przyprawami. Nakładałam po 1-2 łyżek na każdą mini pizzę. Każdy placuszek posypałam startym żółtym serem.
Zapiekałam w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera.
Podawałam z pomidorkami koktajlowymi.