Focaccia

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pochodzi z Włoch, można ją stosować jako dodatek do jedzenia, albo używać jako pieczywo do kanapek.

Focaccia to biała pizza, prosta, bez wielu dodatków. Świetnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych. Fajnym pomysłem będzie również wykorzystanie tego pieczywa do kanapek, będzie pysznie!
Możesz zrobić swoją focaccię w tradycyjny sposób, ale możesz przygotować na nią ciasto w robocie planetarnym jak ja to właśnie zrobiłam. Właściwie łatwiej przygotowuje się ciasto w robocie, ponieważ wystarczy wszystkie składniki włożyć do misy i włączyć urządzenie, a następnie przełożyć do natłuszczonej miski.
Dodatek ziemniaka czyni pieczywo wilgotnym, warto więc ugotować wcześniej ziemniaka lub zabrać jednego z gotowania na obiad.

Focaccia – składniki:

500 g mąki uniwersalnej
1 szklanka ciepłej wody ok. 40 stopni
10 g soli drobnej soli morskiej
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ziemniak ok. 200 g
30 g świeżych drożdży

szczypta cukru do zaczynu
gruba sól morska do posypania
Do ozdoby:
rozmaryn
zielone oliwki
oliwa z oliwek

Focaccia wykonanie:

  • ugotuj ziemniaka w osolonej wodzie, następnie odlej wodę i rozgnieć widelcem
  • zrób zaczyn z wody, drożdży, szczypty cukru, dwóch łyżek mąki, odstaw do wyrośnięcia
  • połącz wszystkie składniki: mąkę, rozgniecionego (najlepiej jeszcze ciepłego ziemniaka), sól, zaczyn i wyrób ciasto
  • posmaruj olejem miskę, włóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia
  • po ok. 1.30 h gdy już ciasto podwoi swoją objętość rozgnieć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ja użyłam do tego blachy dużej z piekarnika i rozgniotłam palcami ciasto na 3/4 jej wielkości
  • zrób palcami wgłębienia w równych kilkucentymetrowych odstępach
  • posmaruj następnie ciasto oliwą z oliwek, powciskaj w nie gałązki rozmarynu, oprósz grubą solą morską, oprósz pokrojonymi oliwkami i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni aż ciasto zrobi się złote, sprawdź wcześniej spód czy jest zrumieniony
  • po upieczeniu wyjmij focaccię z piekarnika i pokrój w kwadraty

Smacznego!
Lidka

źródło przepisu: Domowy wypiek chleba Lauren Chattman

4 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x