Pieczona jesienna zupa krem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Rozgrzewająca i sycąca zupa z jesiennych warzyw, idealna na chłodne dni.

W zupie jesiennej króluje dynia, to ona jest właściwie głównym składnikiem tej potrawy, pozostałe warzywa niczym dworzanie podkreślają hierarchię królewskiej mości. Jest to danie proste do przygotowania, wystarczy warzywa upiec, zblendować i przyprawić do smaku.
Całość po rozdrobnieniu jest dość gęsta, więc proponuję dolać do warzyw swój ulubiony bulion, a nawet wodę, jeśli takowego nie posiadamy. Ratunkiem okazuje się rosół, który pozostał z obiadu. Lubczyk pięknie aromatyzuje zupę, zachęcam zatem, by go dodać, jeśli nie posiadacie świeżego lub mrożonego, to poratujcie się suszonym. Przygotowując to danie nie żałowałam czosnku i dodałam 4 spore ząbki, wyszło wyśmienicie! Dla podkreślenia smaku dodałam jedną ostrą papryczkę węgierską, możesz dodać również papryczkę chilli.
Możesz podać zupę jesienną z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

Jesienna zupa krem – składniki:

60 dkg dyni (miałam hokkaido)
1 marchew
1 pietruszka
2 pomidory
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
ok. 7 dkg korzenia selera
1 duża czerwona papryka
1 papryczka chilli lub ostra węgierska
1 ziemniak
liście lubczyku
sól, pieprz
1 litr bulionu (dowolny)

70 ml śmietanki 30%
oliwa z oliwek

Jesienna zupa krem – wykonanie:

  • dynię umyj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • obierz warzywa korzeniowe i pokrój na mniejsze kawałki, wyłóż na blaszkę do pieczenia
  • obierz czosnek, cebulę, dodaj pozbawione gniazd nasiennych papryki
  • dodaj pomidory, możesz je wcześniej obrać ze skórki
  • całość skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem i włóż blaszkę do piekarnika obok dyni
  • gdy warzywa będą już miękkie wyjmij je z piekarnika, dynię również (pod warunkiem, że już jest miękka)
  • dynię obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka
  • dodaj do garnka warzywa z blaszki razem z sokiem, który powstał podczas pieczenia
  • dodaj łyżkę posiekanych liści lubczyku
  • zblenduj na gładką masę, dolej bulion, śmietankę, przypraw do smaku solą i pieprzem

Smacznego!
Lidka

4.3 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x