Kalafior pieczony w całości

Autor Pieprzyć z Fantazją

Idealny pomysł na dodatek do obiadu lub przekąskę.

Przyznam, że tak przygotowany kalafior w moim domu znika dość szybko. Wcale również nie skłamię, jeśli napiszę, że jedna osoba upora się ze zjedzeniem całej porcji. Tak, tak bardzo smaczny jest ten pieczony kalafior! Mam nadzieję, że skusi się ktoś by wypróbować przepis. Modyfikować przyprawy można do woli, każdy ma swój indywidualny smak. Kalafiora posmarowałam dość obficie i istnieje prawdopodobieństwo, że podane ilości na marynatę nie wystarczą na dużą główkę. Śmiało jednak zwiększ proporcje i przypraw smacznie swoje jedzenie. Na blogu możesz znaleźć inne przepisy z dodatkiem kalafiora, zachęcam do zrobienia mini pizzy z kalafiora czy zapiekanego pod beszamelem. Podziel się opinią w komentarzu.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Kalafior pieczony w całości – składniki:

1 główka kalafiora
50 ml oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 papryki ostrej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka curry w proszku

Kalafior pieczony w całości – wykonanie:

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj i za pomocą pędzelka posmaruj umytego i osuszonego kalafiora (nie musisz wycinać całego głąba). Piecz w 180 stopniach początkowo pod przykryciem przez ok. 40 minut, a przez następne 30 minut bez przykrycia.

Smacznego!
Lidka

3.5 6 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x