Placek cebulowy

Autor Pieprzyć z Fantazją

Prostota idzie w parze ze smakiem a ten placek jest tego dowodem!

Zanim napiszę przepis na ten pyszny placek cebulowy muszę sięgnąć wstecz wspomnieniami kilka lat a nawet kilkadziesiąt lat! Jeśli obserwujecie mój blog to wiecie, że wiejska ze mnie dziewczyna a dokładniej spod samiućkiego Lublina 🙂 Urodzona pod koniec lat 70 -tych i wychowana na kluchach, kartoflach i plackach drożdżowych, no takie jedzenie dominowało niegdyś w wiejskiej kuchni i przyznam, że trudno mi jest całkiem zmienić mój sposób odżywiania, a nawet tego nie chcę robić. Wiejskie proste jedzenie wynikało z głównie z biedy i prostego życia. Myślę, że pewne przepisy warto przekazywać dalej i niech nie giną nawet we wspomnieniach.
Rozmawiałam z moim bratem ciotecznym przez telefon:
Brat: a pamiętasz ten placek cebulowy, który babcia piekła?
Ja: hmmmm…jaki konkretnie?
Brat: no taki drożdżowy z cebulą i śmietaną
Ja: no kurczę nie pamiętam…
No i tu wywiązała się rozmowa kulinarna dość bogata we wspomnienia smakowe babcinej kuchni. Babcia przygotowywała bardzo smakowite dania, proste, ale bardzo smaczne potrawy. Tym zaraziła chyba swoje dzieci, wnuki i śmiem twierdzić prawnuki 🙂 Zdobyłam ten przepis wiedząc wstępnie jak placek ma wyglądać i wiecie co? Niech się włoska pizza chowa! Polskie starodawne potrawy powinny również ujrzeć światło dzienne i zyskać rzeszę zwolenników jak kochana przez wielu pizza. Cebularze lubelskie pewnie zna każdy, ale ten placek różni się od nich, jest wyjątkowy i bajecznie smaczny! Jedne kawałek nie wystarczy, dlatego trzeba sięgnąć po następny. Zapraszam po przepis i zapiszcie go sobie, a raczej jestem pewna, że zachowacie recepturę.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Placek cebulowyskładniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
300 ml letniego mleka
1 płaska łyżka soli
½ łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
Farsz:
1 kg cebuli
150 ml gęstej śmietany 18%
3 jajka
1 łyżka oleju
150 g wędzonego boczku lub kawałek kiełbasy
sól, pieprz, natka pietruszki, majeranek

Placek cebulowy – wykonanie:

Mąkę przesiej i zabierz z niej 2 łyżki. Zrób zaczyn z 2 łyżek mąki, drożdży i cukru, zalej połową ciepłego mleka i odstaw do wyrośnięcia. Połącz ze sobą mąkę, wyrośnięty zaczyn, sól i pozostałą porcję mleka, 1 łyżkę oleju, wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Podsmaż boczek na suchej patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i chwilę smaż, dopraw do smaku proponowanymi przyprawami. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkuj je i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Dodaj śmietanę do przestudzonej cebuli z boczkiem, rozkłócone jajka i wyłóż na ciasto. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Możesz również wylać śmietanę na ciasto i wyłożyć wymieszaną cebulę z boczkiem i rozkłóconymi jajkami. (Wymieszaj cebulę z jajkami gdy jest przestudzona).

Smacznego!
Lidka

4.4 9 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
1 rok temu

Pysznie się prezentuje. Mam wrażenie, że równie pysznie smakuje. Chyba trzeba się wziąć do roboty i sprokurować takie cudo.

Tomasz
Tomasz
1 rok temu

Bardzo dobry przepis. Ciasto wychodzi podobne do tego spodu z lubelskich cebularzy ale pokrycie czyli ta cebulą jest znacznie lepsza. W smaku przypomina to carbonarę. Łatwe w wykonaniu, ale oczywiście ciasto wymaga wyrobienia i czasu na wyrośnie cię więc to nie jest danie które masz w 30 minut. Poza tym żeby przypiec wierzch watro na ostatnie kilka minut pieczenia zmienić program w piekarniku na jakieś przypiekanie. Ciasto zrobione wg przepisu po wyrobieniu jest zwarte i nie wymaga formy. To że zdjęcia piekłem na blasze.

87367.jpg
Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x