Pory duszone w śmietanie i białym winie

Autor Pieprzyć z Fantazją

Por jest bardzo popularny w kuchni polskiej a najbardziej znamy go z surówek i rosołu.

A może jednak przygotować pora tak, by smakował wyjątkowo i nie był tylko ukrytym dodatkiem? Por na surowo ma dość intensywny smak, ale podczas gotowania, smażenia czy pieczenia traci ten smak i wydobywa z siebie najlepsze walory smakowe, które ukrył gdzieś głęboko w liściach.
Por duszony w śmietanie z dodatkiem białego wina jest znakomitym dodatkiem do ryb! Mam nadzieję, że pomysł przypadnie Ci do smaku tak samo jak i mi. By przygotować właśnie takiego pora nie potrzeba wiele składników. Jeśli nie znajdziesz na sklepowych półkach creme fraiche, to zastąp śmietaną o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu. Podawaj od razu na ciepło, bo wtedy smakuje najbardziej. Na moim blogu znajdziesz kilka pomysłów na dania z dodatkiem pora. Polecam przygotować tartę z porem, ponieważ jest znakomitą przekąską czy kolacją. Przepis na tartę z porem znajdziesz TU.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Pory duszone w śmietanie i białym winie – składniki:

2 pory – łodygi bez liści
100 ml creame fraiche
50 ml białego wina
sól, pieprz czarny
1 łyżka masła

Pory duszone w śmietanie i białym winie – wykonanie:

Pora umyj dokładnie i pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pora, delikatnie wymieszaj i przykryj pokrywką, dodaj wino i redukuj płyny przez chwilę. Dolej śmietanę i gotuj bez przykrycia do momentu aż sos zgęstnieje a pory będą miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x