Zapiekanka rybna (FISKGRATÄNG)

Autor Pieprzyć z Fantazją

FISKGRATÄNG, czyli szwedzka zapiekanka rybna.

Przepis na tę zapiekankę pochodzi prosto ze Szwecji. Tak jak zauważyłam w ichnim menu nie brakuje ryb, świeżych owoców czy warzyw, ale również tłuściutkich sosów na bazie creme fraiche. Przyjeżdżając tu nie za bardzo wiedziałam gdzie kosztować szwedzkiej kuchni, więc „zaatakowałam” szwedzkie sklepy z gotowymi daniami. Ta zapiekanka, czyli FISKGRATÄNG wydaje się być popularna, dlatego też początkowo z ciekawości a później z rozsmakowania w tym jedzeniu zaczęłam ją robić ku jak się okazało radości rodziny 🙂 Zapiekanka nie zawiera wiele składników i tak jest dobrze! Myślę, że w tym przypadku małym kawałkiem ryby można nakarmić więcej niż jedną osobę. Podaję przepis przyjmując porcję na jedną osobę. Jeśli nie znajdziecie w sklepie creme fraiche, to użyjcie tłustej śmietany nawet 36%. Do zrobienia tej ryby używałam creme fraiche 32%. Miałam kawałeczek łososia, ale możecie użyć dorsza, miruny, ważne by nie były to cienkie kawałki ryb, sprawdzi się również filet w kostce. Puree do tej ryby ma być luźniej konsystencji, tak, by dało wycisnąć się przez rękaw cukierniczy. Jednak nie musisz używać rękawa, możesz użyć łyżki i za jej pomocą ułożyć puree wokół ryby.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Zapiekanka rybna (FISKGRATÄNG) – składniki:

100 g świeżej ryby
puree ziemniaczane
świeży koperek
krewetki koktajlowe
sok z limonki lub cytryny
sól
Składniki na sos:
100 ml gęstej śmietany 30%, 32% lub 36%
sól
sok z limonki lub cytryny
świeży koperek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Puree ziemniaczane:
4 ziemniaki średniej wielkości
50 g miękkiego masła
50 ml mleka
sól, pieprz

Zapiekanka rybna (FISKGRATÄNG) – wykonanie:

Przygotuj puree. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź wodę. Dodaj masło, rozgnieć wszystko tłuczkiem i wlej mleko. Całość ugnieć tłuczkiem tak, by nie było żadnej grudki, możesz użyć do tego nawet blendera. Przypraw delikatnie do smaku.
Naczynie do zapiekania posmaruj tłuszczem. Kawałek ryby skrop sokiem z cytryny i oprósz delikatnie solą. Rybę połóż na środku naczynia do zapiekania. Wokół ryby ułóż puree ziemniaczane a wierzch puree możesz ozdobić puree wyciśniętym z rękawa cukierniczego. Ważne, żeby ziemniaki wystawały ponad wysokość ryby. Podczas pieczenia zatrzyma to sos w środku zapiekanki. Przygotuj teraz sos. Śmietanę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do smaku soli. Szwedzkie przepisy proponują dodanie bulionu rybnego, jeśli masz taki w swojej szafce to dodaj wyłącznie bulion rybny. Dodaj do śmietany troszkę posiekanego koperku, możesz dodać również kilka krewetek. Wylej sos wyłącznie na rybę, ziemniaki mają pozostać powyżej ryby. Połóż na wierzch kilka krewetek. Wstaw tak przygotowane danie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, grzałka góra – dół na ok. 25 minut. Czas pieczenia zależy również od grubości ryby. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika daj jej chwilę odpocząć a przed podaniem oprósz świeżym, posiekanym koperkiem.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x