Sezon na szparagi nie jest długi, więc dopóki są rozsmakujmy się w nich jak najwięcej!
Tarta ze szparagami to bardzo prosty i smaczny pomysł na przekąskę z dodatkiem szparagów. Ciasto na tartę jest bardzo kruche i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis wielokrotnie sprawdzony i bardzo polecam, może wymaga cierpliwego ugniatania, ale później wynagradza to smakiem. Farsz zrobiłam z jajek śmietanki, sera mozzarella i sera feta. Szynka szwarcwaldzka, pomidorki koktajlowe oraz szparagi ozdobiły oraz dodały smaku. Podałam przepis na małą formę do pieczenia tarty wymiary blaszki to 9,5cm X 33,5cm, jeśli chcesz zrobić większą podwój składniki. Jeśli szukasz innych przepisów na tarty to zapraszam Cię do poczytania przepisów na tarty wytrawne i na słodko na moim blogu.
Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Możesz również obejrzeć FILM jak ją zrobiłam.
Tarta ze szparagami składniki:
Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
70 g masła
2 żółtka
szczypta soli i cukru
Składniki na farsz:
2 jajka
150 ml śmietanki tłustej np. 36%
80 g sera feta
100 ml startego sera mozzarella
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
szparagi
kilka plastrów szynki
pomidorki koktajlowe
Tarta ze szparagami wykonanie:
Zagnieć ciasto z podanych składników, jeśli jest potrzeba dodaj kilka kropel wody. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotuj szparagi, umyj i odłam twarde końcówki. Jajka ubij na pianę razem ze śmietanką. Dodaj mozzarellę, pokruszony ser feta i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Formę do pieczenia natłuść, rozwałkuj ciasto na wielkość formy i wyłóż. Nakłuj widelcem i wylej masę na ciasto. Nie ma potrzeby zapiekać ciasta wcześniej. Wyrównaj wierzch, wyłóż szparagi, szynkę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Piecz w 180 stopniach C ok. 35 minut, jeśli jest potrzeba piecz odrobinę dłużej. Tarta ma być rumiana.
Smacznego!
Lidka