Zupa taco z chipsami z tortilli

Autor Pieprzyć z Fantazją

Idealna na chłodne dni zupa taco.

Rozgrzeje, nasyci i nie potrzeba drugiego dania by zaspokoić głód. Bardzo przypomina popularne chilli con carne w smaku i wyglądem. Zupa jest prosta w przygotowaniu i nie zajmie Ci wiele czasu jej zrobienie. Po ugotowaniu pozwól jej odpocząć żeby przeszła smakami. Zachęcam podawać z kleksem śmietany np. 18%, ponieważ smakuje wtedy wybornie a ten dodatek łagodzi ostrość papryki. Chipsy z tortilli o różnych smakach urozmaicą posiłek i zastąpią pajdę chleba tak popularną w naszej kuchni jako dodatek do zupy.
Jest to pyszny pomysł dla kochających zupy oraz tacos. Jak ugotujesz zupę to napisz czy Ci smakowała i podziel się opinią, bo może to zainspiruje oraz zachęci innych by ją zrobić?

Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Zupa taco – składniki:

✅300 g mięsa mielonego wołowego
✅1 duża cebula
✅3-4 ząbki czosnku
✅1 mała papryka
✅1 puszka fasoli czerwonej
✅3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
✅1 puszka pomidorów krojonych
✅1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra wędzona lub zwykła,
✅2 łyżki oleju roślinnego
Dodatkowo:
✅śmietana

Chipsy z tortilli:

✅4 placki tortilli
✅olej roślinny
✅ser mozzarella
✅sól, czosnek granulowany
✅papryka słodka, chilli w płatkach, curry w proszku

Zupa taco – wykonanie:

W garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj następnie pokrojony czosnek, mieszaj chwilę i dodaj mięso mielone oraz paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Smaż aż mięso zmieni kolor i wlej pomidory z puszki. Dodaj następnie fasolę i kukurydzę. Wlej wodę ok. 0,5 l na początku, a w trakcie gotowania dolewaj jeśli jest potrzeba oraz dodaj koncentrat pomidorowy. Mojej zupy finalnie było ok. 1,2 l. Przypraw do smaku proponowanymi przyprawami. Przyprawiając swoją zupę dodałam płaską łyżeczkę soli, tyle samo papryki słodkiej, połowę łyżeczki papryki ostrej wędzonej i odrobinę pieprzu. Gdy odstała przyprawiłam ponownie, ale już odrobinę. Odstaw zupę na czas robienia chipsów z tortilli.
Tortille pokrój na trójkąty mniejsze lub większe jakie wolisz. Ja miałam średniej wielkości tortille i pokroiłam na cztery części. Wyłóż na blasze placki, posmaruj olejem, oprósz solą, czosnkiem i do wyboru curry w proszku lub chilli w płatkach lub papryką. Eksperymentuj ze smakami.
Zupę taco podawaj z kleksem śmietany i chipsami.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x