Cześć!
Miałam dziś prawdziwy dylemat, czy pisać o czymś słodkim czy dodatkach.
Sos czosnkowy.
Rzadko w pizzerii smakował mi tego rodzaju sos. Znam jedno takie miejsce, gdzie sos czosnkowy i pomidorowy jest niebiański! Robią sami . Kiedyś kupowałam w tej pizzerii takie dodatki na wynos.
Uwierzcie mi, to można było jeść łyżkami bez pizzy!
Kilka lat temu poznałam przyprawę o nazwie czubrica, spotyka się ją również pod nazwą czubryca.
Podczas kupowania zawsze przyglądam się jej uważnie. Nie kupuję tej, co ma grubo pokruszone przyprawy. Średnio skruszona – taka mi pasuje najbardziej.
Czubrica jest to mieszanka różnych ziół: cząber, koper, tymianek, czosnek, cebula, bazylia, natka pietruszki i sól.
Dlaczego piszę o czubricy? Dlatego że w sosie czosnkowym mojego wykonania jest dość ważna.
Do sosu potrzebuję:
* majonez
* gęsty jogurt naturalny
* czubrica zielona
* czosnek
* sól – opcjonalnie
Nie mam ściśle ustalonych proporcji. Tu już możemy wykazać się swoimi tylko wyłącznie upodobaniami.
Majonezu dodaję zawsze mniej niż jogurtu. Proporcje to 5:2.
5- to jogurt, 2- to majonez, czyli np. 5 łyżek jogurtu i 2 łyżki majonezu.
W następnej kolejności wsypuję czubricę – dość sporo, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Czubrica sama w sobie ma sól, więc praktycznie sosu czosnkowego nie solę.
Na 200 ml majonezu i jogurtu wciskam dwa – trzy ząbki czosnku a czubricy 2 łyżeczki do herbaty.
Dobrze jest, jak wszystko się przegryzie kilka godzin.
Moje dziecko czosnku nie lubi – ten sos wylewa na pizzę 🙂
Polecam każdemu zrobić taki własnej roboty. Jest bardzo smaczny.
Jeśli nie mamy akurat tej mieszanki ziołowej w domu można dodać natkę pietruszki albo koperek, chyba, że w szafce mamy zioła wchodzące w skład czubricy.
Smacznego!
Lidka
wypróbuje do pizzy
[…] uwielbiają jeść je z sosem czosnkowym tu przepis na najlepszy sos czosnkowy lub ketchupem bez żadnego mięsa, właściwie zdrowsze to niż smażone […]