Najlepsze pieczone ziemniaki to właśnie te, które przygotujemy sami. Dzięki temu, że upieczesz je właśnie tak jak ja to zrobiłam, będziesz cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadu.
Ziemniak jest popularnym warzywem w kuchni polskiej. Najczęściej przygotowywany jest jako dodatek do sztuki mięsa w formie puree, tłuczonych lub właśnie pieczonych w piekarniku.
Przygotowując pieczone ziemniaki można użyć przyprawy ze sklepu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyprawę przygotować samemu, moim zdaniem jest najlepsza. Podpieram swoje stwierdzenie tym jak moja rodzina reaguje na tak właśnie przygotowane ziemniaki.
Z zewnątrz skórka jest chrupiąca a środek miękki. Pyszne są!
Dzieciaki uwielbiają jeść je z sosem czosnkowym tu przepis na najlepszy sos czosnkowy lub ketchupem bez żadnego mięsa, właściwie zdrowsze to niż smażone frytki.
Co potrzebujemy?
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/3 szklanki oleju
sól do gotowania ziemniaków
Jak zrobić pieczone ziemniaki?
- Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę sporo większą niż do zupy ( ok. 3×3 lub 4×4 cm)
- Zalej zimną wodą, dodaj soli tyle ile zazwyczaj dodajesz do gotowania ziemniaków
- Od momentu wrzenia gotuj ok 5-7 minut, odcedź
- Dolej olej do ziemniaków, wymieszaj przyprawy i wsyp je do garnka, wymieszaj
- Wyłóż na natłuszczoną blachę lub najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia
- Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach do zezłocenia się skórki (lub delikatnego brązu, zależy czy lubisz chrupką skórkę)
Smacznego!
Lidka
To świetny i jakże pyszny dodatek do różnych mięs. Najbardziej chyba smakuje z pieczonym kurczakiem