Pasta z tuńczyka z puszki to bardzo smaczny pomysł na śniadanie. Posmarowana taką pastą bagietka czy świeżutki chlebek czyni rozkosz dla podniebienia. Osobiście przyznaję się, że taką porcję smarowidła zjadłam sama, więc jeśli przygotowujecie taki dodatek dla większej ilości osób to kupcie więcej tuńczyka w puszce i proporcjonalnie zwiększcie składniki. Osoby, które lubią tego typu jedzenie z pewnością będą zadowolone i nie skończą na jednej skromnej kanapce. Dobrze, przyznam się, że wyjadałam widelcem pastę z miski bez pieczywa…Dobra jest i polecam 🙂
Składniki:
* 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym 170 g
* 1/3 papryki czerwonej
* 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
* 3 pędy szczypioru wraz z białą częścią ( z pęczka)
* 3 łyżki kukurydzy z puszki
* 2 łyżki majonezu
* 3 łyżki drobno startego żółtego ser
* sól, pieprz
Odlałam olej z puszki z tuńczykiem.
Tuńczyka przełożyłam do miski i rozdrobiłam widelcem. Szczypiorek posiekałam, paprykę i ogórki pokroiłam w drobną kostkę i razem z kukurydzą dodałam do tuńczyka. Dosypałam żółty drobno straty ser i dodałam majonez. Przyprawiłam solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszałam.
Smacznego!
Lidka