Surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku to bardzo smaczna a przede wszystkim bardzo zdrowa surówka. Jeśli nie robiliście jeszcze takiej z surowej młodej kapusty, proszę nie obawiajcie się. To jest naprawdę smaczne! Bardzo mnie cieszy, że moim dzieciakom tego typu surówki smakują, aż chce się je robić!
Surówka nie jest droga w wykonaniu, prosta do zrobienia. Ja poszatkowałam kapustę, ale jeśli nie macie podręcznego kuchennego szatkownika, to posiekajcie kapustę drobno nożem. Im drobniej tym smaczniej.
Składniki:
* 1/2 główki młodej kapusty ok. 50 – 60 dkg
* 2 średniej wielkości marchewki albo jedna duża
* 1/2 pęczka koperku
* 5 łyżek oleju
* sok z cytryny
* sól, pieprz czarny, cukier
Kapustę poszatkowałam i posoliłam odrobinę. Odstawiłam na ok. 30 minut by puściła sok. Po tym czasie delikatnie odcisnęłam z jego nadmiaru i odlałam.
Marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach a koperek posiekałam drobno. Wszystkie składniki połączyłam ze sobą. Dolałam olej i przyprawiłam do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Soku z cytryny dodałam dość sporo bo ok. 3 łyżek, cukru ok. 1 łyżeczki, 1/2 łyżeczki pieprzu i płaskiej łyżeczki soli.
Przyprawiajcie jednak wedle własnego smaku 🙂
Odstawiłam surówkę na 30 minut do lodówki zanim jeszcze podałam obiad.
Smacznego!
Lidka