Świetna przekąska lub bardzo smaczne śniadanie.
Przygotowanie mini placuszków zajmuje kilka chwil. Kilka chwil zajmuje również ich pałaszowanie, ponieważ są bardzo smakowite i rozpływają się w ustach.
Wystarczą banany, ciasto naleśnikowe i opcjonalnie cukier puder do oprószenia lub syrop owocowy i dzieci będą zachwycone i cichutko prosiły o jeszcze.
Mini placuszki bananowe świetnie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, drugie śniadanie, a nawet będą pasować do filiżanki mleka lub kawy o-przy ploteczkach. Jeśli zostają Wam banany, na które już nikt nie ma ochoty, to zachęcam odmienić ich smak.
Mini placuszki z bananem – składniki:
2 banany
1/2 szkl maślanki
1/2 szkl mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
olej do smażenia
Mini placuszki z bananem – wykonanie:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto
- banany pokrój w kawałki ok. 1 cm – 1,5 cm grubości
- obtocz ciastem z każdej strony krążki bananów i smaż na złoto brązowy kolor na rozgrzanym tluszczu
- po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Smacznego!
Lidka