Pyszny dodatek do dań głównych, świetnie również smakują solo lub polane masełkiem.
W sezonie na dynie nie może zabraknąć dań właśnie z dodatkiem dyni. Ciasto, zupa, kluseczki, puree, jest wiele pomysłów na wykorzystanie tego jesiennego warzywa. Zalety królowej jesieni doceniają alergicy czy osoby będące na diecie. Cenne składniki dyni uwalniają się podczas gotowania, wiec warto sięgnąć po nią i przygotowywać przeróżne potrawy.
Przygotowując te kluseczki użyłam wcześniej upieczonej dyni, cała miała wagę 1200 g. Z połowy zrobiłam zupę, a z drugiej części właśnie te kluseczki. Dodałam do ciasta lubczyk, pięknie uperfumował on potrawę, nie dodawałam przypraw innych niż sól i pieprz, chciałam by smak dyni nie był niczym zakłócony.
Ciasto jest rzadkie, więc trzeba solidnie podsypywać je mąką podczas wyrabiania. Przy wyrabianiu ciasta pomocny był mi robot planetarny.
Kluseczki są delikatne, a polane roztopionym masełkiem smakują wybornie!
Kluski dyniowe z lubczykiem – składniki:
350 g puree z dyni
1 łyżka posiekanego lubczyku
350 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
200 g mąki
sól
mąka do obtoczenia
Kluski dyniowe z lubczykiem – wykonanie:
- miałam połówkę upieczonej dyni, rozdrobiłam ją, dodałam lubczyk i zblendowałam na gładką masę
- ugotowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę i połączyłam z dynią, dodałam odrobinę soli
- wbiłam jajko, wsypałam mąkę i wyrobiłam na jednolitą masę
- formowałam cienki wałek i odkrawałam nożem nieduże kluseczki
- wyłożyłam je następnie na gotującą się osoloną wodę i wyjęłam łyżką cedzakową jak tylko wypłynęły na powierzchnię wody
Smacznego!
Lidka
Wspaniale wyglądają Twoje kluseczki
Narobiłaś mi ochoty, chyba polecę kupić dynię:)