Dodatek do obiadu mięsnego, sos do makaronu lub przekąska.
Jeśli lubisz jeść pieczarki i jesteś miłośnikiem serów to przepis jest właśnie dla Ciebie. Bardzo prosty w przygotowaniu a dodatki możesz dowolnie modyfikować wedle własnego smaku oraz tego co oferuje Ci akurat lodówka. Ziołowe pieczarki w białym sosie śmietanowo – serowym będą znakomitym dodatkiem do obiadu. Daj znać w komentarzu czy tak zrobione pieczarki posmakowały Ci.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Pieczarki czosnkowe w śmietanie z parmezanem – składniki:
400 g pieczarek
50 g serka śmietankowego (typu almette)
100 ml startego parmezanu
100 ml śmietany tłustej
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, natka pietruszki
Pieczarki czosnkowe w śmietanie z parmezanem – wykonanie:
Jeśli masz małe pieczarki to możesz usmażyć je w całości, ale jeśli większe możesz pokroić je na połówki, ćwiartki albo w plasterki. Masło rozgrzej i zeszklij posiekany czosnek a następnie dodaj pieczarki. Mieszaj do momentu aż zmniejszą swoją objętość i delikatnie zarumienią się. Dodaj śmietanę, serek śmietankowy i mieszaj aż wszystkie składniki połączą się. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, które proponowałam w składnikach. Oprósz natką z pietruszki i podawaj.
Ciesz się smakiem!
Lidka