Tarta ze śliwkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Smaczna propozycja na deser.

Jeśli chcesz się cieszyć smakiem śliwek w Twoich wypiekach, to tarta z ich dodatkiem jest wspaniałym pomysłem. Ciasto oraz owoce pięknie ze sobą współgrają smakowo a ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje wybornie. Nie ma konieczności podpiekania spodu to tarty i z powodzeniem możesz całą tartę przygotować od razu. Idealna propozycja na poczęstunek dla przyjaciół. Daj znać w komentarzu czy Ci smakowała.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Tarta ze śliwkami – składniki:

Składniki na ciasto:
150 g masła
150 g cukru
4 żółtka
300 g mąki pszennej
Pianka:
4 białka
6 łyżek cukru
1 opakowanie kisielu
szczypta soli
Nadzienie:
ok. 400 g śliwek
3-4 łyżek cukru
Dodatkowo:
masło do formy
cukier puder

Tarta ze śliwkami – wykonanie:

Z podanych składników na ciasto zagnieć gładkie ciasto, podziel na dwie nierówne części, większą włóż do lodówki na ok. 1 godzinę a mniejszą do zamrażarki. Ja podzieliłam na 2/3 i 1/3. Formę do tarty wysmaruj dość grubą warstwą masła. Pozbądź się pestek ze śliwek i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż dno oraz boki tarty (śr. 26 cm) następnie nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut. W czasie gdy będziesz podpiekać spód przygotuj piankę z białek.
Ubij białka ze szczyptą soli na puchato i po łyżce dodawaj cukier. Gdy masa już będzie sztywna wsyp proszek kisielowy i wymieszaj aż połączy się z białkami. Wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż piankę a na piankę śliwki, które następnie oprósz cukrem. Wyjmij pozostałe ciasto z zamrażarki i zetrzyj na wierzch. Piecz tartę ok. 50 minut.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
1 rok temu

Nie ma konieczności podpiekania spodu, a potem instrukcja: podpiecz spód?

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x