Pieczony placek ziemniaczany

Autor Pieprzyć z Fantazją

Tradycyjny szwedzki placek ziemniaczany.

Po skosztowaniu tego placka postanowiłam go zrobić sama. Cienki placek ziemniaczany upieczony w dużej blaszce z dodatkiem dżemu z borówki, serka wiejskiego, chipsów z boczku i surówki z marchwi. Połączenie dość ciekawe, ale czy przypadkiem w dzieciństwie lub nawet teraz nie jadasz placków ziemniaczanych ze śmietaną, cukrem czy dżemem? Tak właśnie sobie wytłumaczyłam zanim pierwszy raz skosztowałam tego szwedzkiego placka. Połączenie smaków bardzo różnorodne i efekt finalny bardzo zadowala a precyzując to tak podany placek jest pyszny! Może Cię zdziwić ilość mleka w składnikach, ale tak naprawdę dodałam go 100 ml mniej niż w sugerowanym przepisie. A przepisów i ilości mleka było troszkę i to różnych zanim spróbowałam upiec sama.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Pieczony placek ziemniaczany – składniki:

Jako dodatki:
dżem z borówki brusznicy
marchew
serek wiejski
chipsy z plastrów boczku

Składniki na placek:
200 ml mąki pszennej
400 ml mleka
3 jajka
1 łyżeczka soli
2 duże surowe ziemniaki
masło

Pieczony placek ziemniaczany – wykonanie:

Wymieszaj mąkę z mlekiem a następnie wbij jajka, dodaj również sól. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z ciastem. Formę do pieczenia o wymiarach 30×40 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wylej masę ziemniaczaną. Piecz w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut do zarumienienia się wierzchu – jak na zdjęciach. Zwróć uwagę na to jak wygląda Twój placek, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
Wyjmij placek z piekarnika i daj mu chwilę odpocząć a następnie pokrój w dowolnej wielkości kawałki i podawaj z proponowanymi dodatkami.

Ciesz się smakiem!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x