Rolada z pieczarkami i szynką

Autor Pieprzyć z Fantazją

Rolada z pieczarkami i szynką to pyszny pomysł na przekąskę w sam raz do kubka gorącego czerwonego barszczyku. Propozycja nie tylko na święta a na każdą możliwą okazję.
W przygotowaniu tej rolady nie ma nic skomplikowanego, robi się ją dość szybko.
Użyłam tu szynki konserwowej, bo wydawała mi się odpowiednio wilgotna do tego rodzaju wypieku. Polecam nawet użyć właśnie takiej.
Podawać roladę można na zimno albo po odgrzaniu oczywiście pokrojoną w plastry.

Składniki:

Ciasto:
* 20 dkg mąki
* 1/2 kostki masła
* 4 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki cukru
* 1/3 łyżeczki soli

Nadzienie:
* 25 dkg pieczarek
* 1 cebula
* 10 dkg żółtego sera
* 10 dkg wędliny
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
* sól, pieprz
* 1 łyżeczka masła

 

Zrobiłam nadzienie

Pieczarki, cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle do momentu odparowania płynu z pieczarek. Ostudziłam. Ser żółty i szynkę pokroiłam w kostkę i połączyłam  z usmażonymi pieczarkami. Dodałam natkę pietruszki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Zrobiłam ciasto

Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka utarłam z masłem, dodałam mąkę, sodę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszałam i  ugniotłam.
Białka ubiłam z solą na sztywną pianę i połączyłam z ciastem. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam na długość keksówki na ok. 2-3 mm grubości.
Nałożyłam farsz na ciasto i zwinęłam w roladę.
Piekłam w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Zwracałam uwagę na kolor skórki, miała być ciemno złota.
Smacznego!
Lidka

 

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
1 rok temu

Skąd Ty bierzesz te pomysły Lidziu?! Fajna ta rolada, jakaś odmiana, w imprezowym menu 😉

Słodko Słodka
1 rok temu

Super wypiek do barszczyku 🙂

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x