Rolada z pieczarkami i szynką to pyszny pomysł na przekąskę w sam raz do kubka gorącego czerwonego barszczyku. Propozycja nie tylko na święta a na każdą możliwą okazję.
W przygotowaniu tej rolady nie ma nic skomplikowanego, robi się ją dość szybko.
Użyłam tu szynki konserwowej, bo wydawała mi się odpowiednio wilgotna do tego rodzaju wypieku. Polecam nawet użyć właśnie takiej.
Podawać roladę można na zimno albo po odgrzaniu oczywiście pokrojoną w plastry.
Składniki:
Ciasto:
* 20 dkg mąki
* 1/2 kostki masła
* 4 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki cukru
* 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
* 25 dkg pieczarek
* 1 cebula
* 10 dkg żółtego sera
* 10 dkg wędliny
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
* sól, pieprz
* 1 łyżeczka masła
Zrobiłam nadzienie
Pieczarki, cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle do momentu odparowania płynu z pieczarek. Ostudziłam. Ser żółty i szynkę pokroiłam w kostkę i połączyłam z usmażonymi pieczarkami. Dodałam natkę pietruszki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Zrobiłam ciasto
Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka utarłam z masłem, dodałam mąkę, sodę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszałam i ugniotłam.
Białka ubiłam z solą na sztywną pianę i połączyłam z ciastem. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam na długość keksówki na ok. 2-3 mm grubości.
Nałożyłam farsz na ciasto i zwinęłam w roladę.
Piekłam w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Zwracałam uwagę na kolor skórki, miała być ciemno złota.
Smacznego!
Lidka
Skąd Ty bierzesz te pomysły Lidziu?! Fajna ta rolada, jakaś odmiana, w imprezowym menu 😉
Kasiu ja wiatr w żagle się złapie to pomysły przychodzą nie wiadomo skąd 😀 Korzystam dopóki nie dopadnie mnie niemoc 😀
Super wypiek do barszczyku 🙂