Kotlety pieczarkowe z jajkami to pyszne wydanie kotletów bezmięsnych. Pamiętam jak początkowo niezbyt ufnie podchodziłam by je zrobić. Po pierwszym kęsie zakochałam się jednak w ich smaku!
Polecam by do tego rodzaju kotletów wybierać świeże pieczarki bez czarnego spodu kapeluszy. Najlepiej jak są młode i jędrne.
Z tych ilości składników wyszło mi 4 większe kotlety.
Można je odgrzewać na drugi dzień i pozostają wciąż soczyste!
Zachęcam do ich zrobienia.
Składniki:
* 3 jajka ugotowane na twardo
* 30 dkg pieczarek
* 1 cebulka
* 3 łyżki kaszy manny
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 jajko surowe
* natka pietruszki ( 1 łyżka)
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* 1 łyżka masła
* olej do smażenia
Pieczarki umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam pieczarki i cebulę. Smażyłam do momentu aż cebulka się zeszkli a z pieczarek odparuje płyn. Wyłączyłam ogień i ostudziłam. Przełożyłam ostudzone pieczarki do miski i odcisnęłam lekko z płynu jaki w nich pozostał. Dodałam kaszę manną, bułkę tartą i posiekane drobno ugotowane jajka. Wbiłam również surowe jajko. Natkę z pietruszki drobno posiekałam i dodałam do masy. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzami. Wyrobiłam masę. Odstawiłam na ok. 20 minut by masa zgęstniała.
Po tym czasie formowałam kotlety i obtaczałam je w bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor.
Smacznego!
Lidka
Tyję od czytania,od patrzenia!!!
Super proste, smaczne i tuczące danie!!
Dziękuję Irena😘
A spróbujcie inną wersję. W surowych pieczarkach wydrążyć środki z kapeluszy, posiekać, podsmażyć z cebulką, połączyć z drobno posiekanymi jajkami, doprawić. Włożyć farsz do wydrążonych kapeluszy. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i na patelnię. Pychotka. Pozdrawiam serdecznie.
Super pomysł! Skorzystam :*
Takie kotlety to dopiero muszą smakować 🙂 Świetny pomysł 🙂