Orzechy w diecie odchudzającej. Jakie są najzdrowsze i ile jeść?

Autor Pieprzyć z Fantazją

Walka o wymarzoną sylwetkę lub chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, wymagają zmiany nawyków żywieniowych. Owocami natury, które warto do niej włączyć, są orzechy.

Migdały, pistacje czy orzechy nerkowca to smaczna i zdrowa przekąska. Dla organizmu są bogatym źródłem składników, które wpływają dobroczynnie na Twoje ciało. Niektóre osoby, które chcą schudnąć, unikają ich ze względu na wysoką kaloryczność. W ten sposób wykluczają cenny element diety, który pozytywnie wpływa na proces odchudzania.

Jakie właściwości zdrowotne mają orzechy?

W orzechach znajdziesz nienasycone kwasy tłuszczowe (NKT), które są szczególnie korzystne dla zdrowia, ale najczęściej brakuje ich w codziennej diecie. Słyną z dobroczynnego wpływu na poziom cholesterolu. Podnoszą HDL, czyli tzw. dobry cholesterol i obniżają LDL, czyli tzw. zły cholesterol.

Odpowiedni poziom cholesterolu i jego frakcji (LDL) jest głównym czynnikiem zapobiegania chorób układu sercowo-naczyniowego. NKT wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają pracę układu nerwowego.

Tłuszcze są ważnym budulcem błon komórkowych, a także nośnikiem wielu witamin, takich jak A, D, E i K. Co ważne, ułatwiają także ich wchłanianie. Ponadto, orzechy dostarczają do organizmu białko i sporą porcję węglowodanów. Nie brakuje w nich błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego. To wartościowe źródło kwasu foliowego, antyoksydantów, aminokwasów, witamin z grupy B i minerałów.

Minerały, które znajdują się w orzechach:

magnez,
wapń,
miedź,
potas,
fosfor,
selen,
cynk,
żelazo.

Jakie są najzdrowsze orzechy?

Powszechnie uważa się, że najzdrowsze są świeże orzechy, pozbawione konserwantów i niesolone. Wśród najpopularniejszych, które z łatwością znajdziesz na sklepowej półce, są orzechy włoskie. Mają rekordową zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają dużo magnezu, który odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych, a ponadto bogate są w witaminę B6 i kwas foliowy. Orzechy włoskich jest aż dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż w innych odmianach, a to one odpowiadają za opóźnienie procesu starzenia.

Orzechy nerkowca także warto włączyć do swojej diety. Bogate są w witaminy A, D, E i K, a także witaminy z grupy B. Nie brakuje im także składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, fosfor, sód i magnez. Dzięki witaminom z grupy B orzechy pozytywnie wpływają na działanie układu nerwowego, co przekłada się na pamięć, koncentrację i samopoczucie. Regularne spożycie orzechów nerkowca może chronić przed zachorowaniem na cukrzycę typu drugiego. Nerkowce poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę i nadają się dla diabetyków.

Wystarczy 30-gramowa porcja orzechów każdego dnia, aby odczuć korzyści z ich jedzenia. Taką ilość mogą spożyć nawet osoby, które się odchudzają. Regularne spożywanie orzechów obniża ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a także otyłości i nadwagi. Dzieje się tak, ponieważ zmniejsza się udział kalorii z innych źródeł, a wysoka ilość błonnika i białka przekładają się na poczucie sytości. Dzięki temu tracisz apetyt na podjadanie, a to często główny problem dla osób, które chcą pozbyć się nadwagi.

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x