Znakomity dodatek do mięs czy nawet burgerów.
Konfitura z czerwonej cebuli sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Gotową konfiturę możesz przechowywać w lodówce kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku. Możesz również ją zapasteryzować, jeśli przygotujesz większą ilość.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Konfitura z czerwonej cebuli – składniki:
4 średniej wielkości cebule czerwone
100 ml czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki octu balsamicznego
1,5 łyżki brązowego cukru
suszony tymianek
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Konfitura z czerwonej cebuli – wykonanie:
Cebulę pokrój w grubsze pół talarki i zeszklij na maśle i i oliwie z oliwek. Oprósz solą, wsyp cukier i szczyptę tymianku, wymieszaj i smaż chwilę. Dolej ocet oraz wino. Redukuj całość aż płyny odparują – do momentu aż cebula będzie całkiem miękka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Lidka