Frytki z cukinii

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bardzo smaczny pomysł na frytki z cukinii. Świetna alternatywa dla frytek ziemniaczanych!

Cukinia jest bardzo smacznym warzywem, jeśli odpowiednio się ją przyprawi i przygotuje. Pomysłów na dania z jej dodatkiem lub jako głównym bohaterem dań jest sporo. Jednak czy jadłeś już frytki z cukinii? Aby zrobić frytki lub raczej paluszki z cukinii nie potrzebujesz wielu składników. Pyszna przekąska na domowe party, przed TV, dobry pomysł na zdrowe frytki dla dzieci. Frytki z cukinii możesz upiec jak ja to zrobiłam (z tłuszczem lub bez) lub usmażyć jak tradycyjne ziemniaczane frytki. Będą smakować fantastycznie z sosem do frytek.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Frytki z cukinii – składniki:

1 cukinia ok. 800 g
1 szklanka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
100 ml tartego parmezanu (może być troszkę mniej)
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
2 jajka
3 łyżki oleju roślinnego

Frytki z cukinii – wykonanie:

Cukinię pokrój w słupki o grubości 1×1 cm. W misce wymieszaj wszystkie produkty sypkie a w drugiej misce rozkłóć jajka.
Piekarnik nastaw na 180 stopni a blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Kawałki cukinii obtocz w mące, następnie w jajku i ponownie w mące. Za każdym razem pozbywaj się nadmiaru mąki ze słupków cukinii. Wyłóż cukinię na blachę i piecz ok. 30 minut. W połowie pieczenia przekręć je na drugą stronę.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x