Smażone warzywa z sosem sojowym (kuchnia wietnamska)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Smażone warzywa według receptury kuchni wietnamskiej.

Będąc w lokalu z kuchnią azjatycką uwielbiałam zamawiać dania z dodatkiem smażonych warzyw z sosem sojowym. Jednak miejsca tego typu nie są na zawołanie, ale pod ręką mam przecież własną kuchnię, w której mogę przygotować również pyszne dania z kuchni wietnamskiej. Przepis na te warzywa pochodzi z wietnamskiej strony internetowej.
Bulion z kurczaka może być przygotowany na bazie gotowego koncentratu. Grzybki mun – jeśli kupiłeś w całości a nie w paskach to po zalaniu wrzącą wodą i odcedzeniu pokrój je w paski. Zielony groszek możesz zastąpić tak jak ja to zrobiłam fasolą sojową edamame. Osobiście ją uwielbiam i zjadam nawet bez uprzedniej obróbki. Tak przygotowane warzywa świetnie smakują ze smażonymi kawałkami kurczaka po wietnamsku, surówką z kapusty po wietnamsku i ryżem. Przepis na tę surówkę znajdziesz pod tym linkiem przepis na surówkę jak w lokalu azjatyckim. Robiąc surówkę użyłam młodej kapusty i wyszło pysznie! Dodam jeszcze coś ważnego. Wszystko przygotowałam na patelni, ale przygotowując potrawy z kuchni azjatyckiej wok sprawdzi się najlepiej.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Smażone warzywa z sosem sojowym – składniki:

350 ml bulionu z kurczaka
1 łyżka sosu ostrygowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka z górką granulowanego czosnku
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 duża marchew
50 g grzybków mun
50 g zielonego groszku lub fasoli sojowej
1 papryka żółta lub czerwona
1 nieduża czerwona cebula
1/2 średniej wielkości cukinii
kilka różyczek brokuła
2 łyżki oleju roślinnego

Smażone warzywa z sosem sojowym – wykonanie:

Paprykę pokrój w duże kawałki, cebulę w piórka, marchew pokrój w słupki a cukinię w pół talarki. Grzyby mun namocz we wrzątku i pozostaw w nim aż zwiększą swoją objętość. Na patelni rozgrzej olej roślinny i jako pierwszą wyłóż marchew. Gdy marchew zacznie się delikatnie szklić dodaj pozostałe warzywa oraz odsączone grzybki mun. Smaż do momentu aż zaczną się wszystkie rumienić. Dodaj olej sezamowy, sos ostrygowy, sos sojowy ciemny i jasny. Wsyp granulowany czosnek, sól i cukier. Wszystko połącz i smaż jeszcze chwilę a następnie wlej bulion i gotuj przez chwilę ciągle mieszając. Skrobię kukurydzianą rozbełtaj z odrobiną wody i zagęść potrawę.

Smacznego!
Lidka


5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iza
1 rok temu

apetycznie wyglądaja

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x