Bakłażan w stylu azjatyckim (do piekarnika i na grilla)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszny pomysł na bakłażana jako dodatek do ryżu lub bakłażana grillowanego.

Kilka azjatyckich przypraw uczyni bakłażana pysznym dodatkiem! Uwielbiam bakłażany, bo można je przygotować na różne sposoby, zapiekane, jako gulasz, ajwar, kotlety. Swoją przygodę z oberżyną zaczęłam kilka lat temu przygotowując moussakę, na którą serdecznie zapraszam po przepis. Na kilka lat pozostawiłam tę przyjaźń, ale wróciła ze zdwojoną miłością. Obiad z bakłażana zaspokoi nawet lubujących się w mięsnych daniach. Przyprawy, których można użyć to własna wyobraźnia, ponieważ świetnie będą komponować typowo polskie jak i te orientalne.
Dzisiaj zapraszam na przepis na bakłażana, którego można upiec jak i położyć na grillowym ruszcie.

Bakłażan w stylu azjatyckim – składniki:

1 bakłażan
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sok z połowy limonki
1/2 łyżeczki imbiru
Dodatkowo:
ziarna sezamu
szczypiorek
papryka

Bakłażan w stylu azjatyckim – wykonanie:

Składniki na marynatę wymieszaj, podgrzej w rondelku aż cukier się rozpuści. Bakłażana pokrój w krążki lub wzdłuż do 1 cm grubości. Za pomocą pędzelka posmaruj marynatą z każdej strony. Piecz w piekarniku na środkowej części na kratce w 200 stopniach przez ok. 30 minut. W połowie pieczenia przekręć na drugą stronę. Gotowego bakłażana oprósz szczypiorkiem, sezamem i drobno pokrojoną papryką.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wielkie Zielone Kiwi
1 miesiąc temu

Sama uwielbiam eksperymentować z różnymi kuchniami świata i łączyć egzotyczne smaki. Pomysł na marynowanie bakłażana w sosie sojowym, oleju sezamowym i imbirze brzmi pysznie. Takie proste, a zarazem aromatyczne połączenie na pewno nada charakteru temu warzywnemu daniu.

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x