Biała pizza z kurkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Biała pizza z kurkami to pyszne wydanie pizzy. Jest delikatna w smaku, dodatkowo jeśli mamy kurki prosto z lasu to jest mega aromatyczna!
Te kurki kupiłam u przydrożnych grzybiarzy przy lesie, w tym roku sama jeszcze nie byłam na grzybobraniu a to tylko przez wieczny brak czasu. Planuję kupić przydomową grzybnię, by kurki mieć zawsze w zasięgu ręki. Może po tym jak skończę wpis kupię ją w końcu 🙂
Sami zbieracie kurki czy kupujecie? Piszcie i motywujcie mnie bym w końcu uciekła sama po nie w las 😀
Tę pizzę właściwie zrobiłam z reszty kurek jakie miałam. Obowiązkowo musiałam zrobić sos kurkowy ze śmietaną, uwielbiamy go w domu i tu mi poszły kurki. Dodajcie kurek więcej do pizzy, jeśli tylko macie.
Piekłam ją na patelni, ale w piekarniku, jeśli nie macie takiej patelni, w której można piec użyjcie swojej sprawdzonej foremki do pizzy.

Składniki na patelnię 28 cm:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1/3 szklanki ciepłej wody
* 1 łyżeczka suchych drożdży albo niecały 1 dkg świeżych
 * szczypta soli i cukru
* 1 łyżka oleju
Na wierzch pizzy:
* 2-3 garści kurek
* 1 mała cebula
* 3 łyżki śmietany 18%
* 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
* szczypta soli
* 2 garści sera żółtego
* zielenina do posypania ( ja miałam roszponkę)

Zrobiłam ciasto z mąki, wody, drożdży, soli, cukru i oleju. Zagniotłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Po tym czasie, wylałam kilka kropel oleju na patelnię i rozprowadziłam ręcznikiem papierowym. Rozgniotłam ciasto na pizzę na średnicę patelni i ułożyłam na patelni. Brzegi delikatnie zawinęłam.
W kubeczku wymieszałam śmietanę z solą i natką pietruszki, posmarowałam takim sosem ciasto.
Posypałam całość serem, wyłożyłam kurki i posiekaną w cienkie pół talarki cebulę. Całość oprószyłam suszonym tymiankiem.
Włożyłam patelnię do piekarnika, odpięłam rączkę i piekłam moją pizzę ok. 20 minut w 220 stopniach przez ok. 20 minut.
Po tym czasie otworzyłam piekarnik, wpięłam rączkę i wyjęłam ciasto z piekarnika.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Artur
Artur
2 lat temu

Szanowna Pani!
Cóż to za przepis, skoro nie jest w nim napisane jakiej śmietany użyć do sosu (mąki zresztą też, chociaż tutaj można iść w domysły). Siląc się na prowadzenie bloga kulinarnego warto by o takie rzeczy zadbać.

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x