Surówka z białej kapusty (jak w barze wietnamskim)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Surówka jak z baru z jedzeniem wietnamskim. Zdecydowanie moja ulubiona surówka!

Jadając czasami na mieście zdarzało się odwiedzać lokale z azjatyckim jedzeniem. Lubię tę kuchnię jak i moja rodzina.
Częstym dodatkiem do obiadu była surówka z białej kapusty. Kwaśna, lekko pikantna, lekko słodka. Idealna jako dodatek nie tylko do azjatyckiego dania. W polskiej kuchni również sprawdzi się i myślę, że wielu z Was posmakuje.

Składniki potrzebne by zrobić surówkę w stylu wietnamskim:

 
70 dkg białej kapusty
1 duża marchew
1 nieduża papryczka chilli
75 ml octu ryżowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli

Jak zrobić surówkę?

 
  • Kapustę posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok.
  • Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew. 
  • Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam.
  • Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami.
Świetny dodatek nie tylko do azjatyckiego obiadu:)
Notatki:
* papryczki chilli można dać mniej, jeśli nie lubimy ostrego posmaku
* octu czy nawet cukru można dać w mniejszych bądź większych ilościach – wedle smaku
* kapustę można posiekać grubiej – jak lubimy
* dla lubiących czosnek proponuję przecisnąć przez praskę 2 ząbki ( ja lubię bez czosnku)
Smacznego!
Lidka
5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Edi i Marco Voyager
2 lat temu

W ten sposób jeszcze kapusty nie jedliśmy 🙂

Unknown
2 lat temu

Dzisiaj zrobiłam ją po raz pierwszy do obiadu i moje kubki smakowe się zakochały 😀

gotuję i piekę bo lubię

Robię podobnie,super suróweczka.

Unknown
2 lat temu

jest pyszna plecam

Kulinarna Gosia
2 lat temu

Też lubie takie surówki 🙂

Margaretta
2 lat temu

Z papryczką chili jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję 😋😋

Unknown
2 lat temu

ja dodaje jeszcze jablko

Bożena Chorążewicz

A ja cukier ocet i olej zagotowuje i gorącym zalewam kapustę z marchewką. Jest rewelacyjna. Tylko że to przepis na kapustę po chińsku.

Translate »
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x