Faworki

Autor Pieprzyć z Fantazją

W polskiej tradycji na tłusty czwartek smażymy lub pieczemy pączki i faworki. Tym razem napiszę o faworkach bez drożdży. 

Zrobienie faworków wbrew wyobrażeniom tych, co jeszcze nie robili nie jest skomplikowane.
Jest wiele przepisów na faworki, chrusty, tu opisałam jeden z nich.
Tego ciasta nie ubijałam wałkiem, rozwałkowałam i wykrawałam faworki. Teoretycznie i praktycznie jest to proste do przygotowania ciasto i najważniejsze, że bardzo smaczne.

Jakich składników potrzebujemy?

6 żółtek
2 szklanki mąki
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki roztopionego masła
2 łyżki octu lub spirytusu
szczypta soli
2 kostki smalcu – do smażenia
cukier puder – do posypania

Jak zrobić faworki bez drożdży?

  • Składniki połączyłam i zagniotłam ciasto.
  • Kiedy ciasto już było gładkie włożyłam do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie rozwałkowałam bardzo cienko i kroiłam prostokąty.
  • Wykroiłam z ciasta prostokąty ok. 2 cm na 10 cm, grubość do 1 mm, przekroiłam po środku i przełożyłam jeden ogonek przez dziurkę i tak powstał surowy chrust.
  • Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz, faworki zachowują się identycznie jak popularny dość Przysmak Świętokrzyski. Puchną i bieleją, ale chrust musi zarumienić się na złoto.

Notatki:
* kupić dobry smalec, który pachnie podczas smażenia
* najpierw wykroić chrust a dopiero smażyć, faworki bardzo szybko się rumienią i naprawdę jest łatwo przypalić. Trzeba zwyczajnie pilnować podczas smażenia jaki mają kolor
* jeśli nie mamy śmietany, to można dodać np. maślanki

Smacznego!

Lidka

5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x