Czym się różni ekspres kolbowy od automatycznego? Oba są ciśnieniowe, ale sposób przyrządzania w nich kawy jest skrajnie różny. Przede wszystkim zastanów się, jakim typem kawosza jesteś i czego oczekujesz od ekspresu.
Dlaczego warto mieć w domu ekspres do kawy
Każdy, kto pija namiętnie kilka filiżanek kawy dziennie, na pewno wie, że prawdziwa kawa to tylko kawa z ekspresu. Nijak się ma do niej tzw. kawa po turecku, czyli zalewajka, z metodą parzenia przez prawdziwych Turków niemająca nic wspólnego. Podobnie kawa rozpuszczalna – napój, który tak naprawdę na miano kawy nie zasługuje. Jak kawa – to tylko z ekspresu. Mocna, aromatyczna, przyjemnie parząca podniebienie, za każdym razem inna i za każdym razem dokładnie taka, jak lubisz.
Prawdziwi kawosze kochają ekspresy wcale nie za tempo przyrządzania kawy, ale właśnie za ten niebiańsko aksamitny smak, którego nie da się osiągnąć, parząc kawę w szklance lub zaparzaczu. Oczywiście nie da się nie docenić wygody i oszczędności czasu, jaką dają ekspresy automatyczne oraz wyrafinowanego smaku espresso z ekspresów kolbowych.
Ekspresy automatyczne – robienie kawy nigdy nie było prostsze
Ekspres automatyczny to w pełni profesjonalne urządzenie do przyrządzania różnego rodzaju kaw w warunkach domowych lub w kawiarni. Obsługa ekspresu automatycznego jest bardzo intuicyjna, sprowadza się do zaprogramowania odpowiedniej kawy. Użytkownik nie musi wiedzieć, ile jej wsypać, ile wody będzie potrzeba, jak długo należy parzyć kawę.
Ekspres automatyczny jest ekspresem ciśnieniowym. Jeśli jest dodatkowo wyposażony w młynek, za każdym razem otrzymujemy bardzo aromatyczny napój, ponieważ kawa pachnie najpiękniej do piętnastu minut po zmieleniu.
Producenci dobrych ekspresów automatycznych (Melita, Jura, Nivona) wiedzą, że ich użytkownicy nie zawsze mają czas, dlatego umożliwiają przyrządzenie więcej niż jednej kawy w bardzo krótkim czasie. Ponadto warto pamiętać, że takie ekspresy mają wbudowane receptury i same sobie dobierają odpowiednie składniki (kawa, woda, mleko) oraz czas parzenia. Dzięki temu można pić espresso, macchiato, cappuccino, americano itp. nie do końca wiedząc, jak dokładnie powstaje taka kawa.
Automatyczny ekspres ciśnieniowy to przede wszystkim duża wygoda i oszczędność czasu. Rzecz dla osób, które chcą pić kawę, natomiast cały proces przyrządzania jest im obcy.
Ekspresy kolbowe – kawa nie tylko dla koneserów
Ekspresy ciśnieniowe kolbowe często zwane są także ręcznymi. Tu nie wystarczy nacisnąć kilku guzików, by cieszyć się pyszną kawą. Wszystko trzeba zrobić osobiście, począwszy od zmielenia kawy i napełnienia kolby, aż do nalania wody. Siłą rzeczy zrobienie kawy w ekspresie kolbowym trwa dłużej niż w ciśnieniowym, ale w zamian otrzymujemy dokładnie taką kawę, jaką lubimy. To my ustalamy proporcje – sami najlepiej wiemy, jak mocna ma być kawa, ile mleka powinno do niej trafić i jaka objętość jest dla nas najlepsza.
Samo parzenie kawy w ekspresie kolbowym trwa około 30 sekund, ale trzeba pamiętać, że dotyczy to tylko procesu „przechodzenia” gorącej wody pod ciśnieniem przez kawę zamkniętą w kolbie. Wszystkie czynności, które trzeba wykonać wcześniej, zajmują w zależności od stopnia wprawy od pięciu do dziesięciu minut.
Czy w takim razie warto mieć ekspres kolbowy? To pytanie, na które każdy musi sobie sam odpowiedzieć. Wiele osób uważa, że tylko takie ekspresy mają rację, bo inne nie pozwalają przyrządzić spersonalizowanej kawy. Mało tego – znawcy tematu zgodnie twierdzą, że tylko w ekspresie kolbowym można przyrządzić prawdziwe espresso, a nie jego namiastkę.
Wśród uznanych producentów ekspresów kolbowych warto wymienić Lelit, Sage, Ascaso, i Gaggia.
A dlaczego w ogóle warto pić kawę?
Wokół picia kawy narosło wiele niepotrzebnych mitów. Ponoć kawa ma utrudniać zasypianie, niebezpiecznie podnosić ciśnienie, uzależniać i odbierać urodę. A jak jest naprawdę?
Uzależniamy się nie od samej kawy, a od przyjemności, jaka płynie z picia z niej. Na szczęście z tego uzależnienia nie musimy się leczyć.
Jeśli chodzi o ciśnienie, to kawa faktycznie delikatnie je podnosi, nie na tyle jednak, by miał to być problem zdrowotny. Mało tego, lekarze nie odradzają picia kawy nawet osobom borykającym się z nadciśnieniem!
Jeśli chodzi o zasypianie, to zdania są podzielone – niektórzy świetnie śpią po kawie, inni niestety nie. Najlepiej sprawdzić empirycznie, o której godzinie można bezkarnie wypić ostatnią filiżankę kawy, by błogo i mocno spać.
A czy kawa odbiera urodę? Wręcz przeciwnie! Przyspiesza metabolizm, wspiera proces odchudzania, wzmacnia serce i układ krwionośny. Po filiżance kawy łatwiej o przywrócenie prawidłowego kolorytu twarzy, blasku w oczach i uśmiechu na ustach. Pijmy więc dla zdrowia i przyjemności! Najlepiej w towarzystwie.
Super
Porządny ekspres fo jawy to połowa sukcesu zrobienia pysznej i aromatycznej kawy. Nie wyobrażam już siebie poranka bez kawy z ekspresu.
„Siłą rzeczy zrobienie kawy w ekspresie kolbowym trwa dłużej niż w ciśnieniowym” haha dobre zdanie. Bo kolbowy to nie cisnieniowy, juz bardziej kolbowy bym nazwal cisnieniowym a nie automat.