Truskawkowo – waniliowy sernik na zimno – składniki:
Sezon truskawkowy wykorzystuję na ile jest to możliwe. W tym czasie pełno u mnie deserów oraz ciast z truskawkami, a co ważne bez pieczenia.
Truskawkowo – waniliowy sernik na zimno, to pyszne ciasto bez pieczenia. Podczas upalnych dni nie wyobrażam sobie, by uruchomić piekarnik i w tym czasie serwuję desery wyłącznie na zimno. W sezonie truskawkowym dominują właśnie te piękne czerwone i soczyste owoce, chcę by każdy nacieszył się ich wyjątkowym smakiem. Same w sobie truskawki gaszą pragnienie, a podanie ich jako jeden ze składników ciasta, czynią je iście królewskim, to są bardzo piękne i wdzięczne owoce.
Truskawkowo – waniliowy sernik na zimno wykonałam tak naprawdę z pozostałości serów, które miałam w lodówce. Zamiast mascarpone można dodać 500 g sera białego mielonego, ale dodać muszę, że mascarpone pięknie wywiązuje się ze swojego powołania i to dzięki niemu ciasto ma kremową konsystencję. Chciałam by sernik był z każdej strony otoczony galaretką i w tym celu użyłam dwóch niedużych tortownic 18 i 21 cm. Wykładając biszkopty wyłożyłam dno folią spożywczą z dużym zapasem po bokach, ponieważ było mi to potrzebne podczas przekładania ciasta z mniejszej do większej formy. Nadwyżką folii wyłożyłam boki dużej tortownicy.
300 g sera białego mielonego
15 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 galaretki truskawkowe
12 – 15 biszkoptów
truskawki
Truskawkowo – waniliowy sernik na zimno – wykonanie:
- w 800 ml rozpuść galaretki truskawkowe i odstaw do ostudzenia
- na dno mniejszej tortownicy wyłóż biszkopty
- namocz żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody, a następnie wymieszaj aż się rozpuści
- w misce wymieszaj mikserem ser biały, mascarpone, ekstrakt i rozpuszczoną oraz ostudzoną żelatynę
- wyłóż masę serową na biszkopty i wstaw do lodówki
- gdy masa serowa stężeje przełóż ciasto na większą tortownicę
- połówkami truskawek obłóż ser dookoła a plastry lub połówki wyłóż na wierzch, wstaw do lodówki
- gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć wylej ją na ciasto, ważne, by pokryła truskawki, którymi obłożyłeś ser po bokach
- wstaw do lodówki na min. 4 godziny
Smacznego!
Lidka
Oj, niestety (dla mnie) mam słabość do takich ciast… :))
Na taki serniczek zawsze się skuszę, tylko potem te wyrzuty sumienia przed lustrem 😀 Pysznie wygląda