Truskawkowo – waniliowy sernik na zimno

Autor Pieprzyć z Fantazją

Truskawkowo – waniliowy sernik na zimno – składniki:

Sezon truskawkowy wykorzystuję na ile jest to możliwe. W tym czasie pełno u mnie deserów oraz ciast z truskawkami, a co ważne bez pieczenia.

Truskawkowo – waniliowy sernik na zimno, to pyszne ciasto bez pieczenia. Podczas upalnych dni nie wyobrażam sobie, by uruchomić piekarnik i w tym czasie serwuję desery wyłącznie na zimno. W sezonie truskawkowym dominują właśnie te piękne czerwone i soczyste owoce, chcę by każdy nacieszył się ich wyjątkowym smakiem. Same w sobie truskawki gaszą pragnienie, a podanie ich jako jeden ze składników ciasta, czynią je iście królewskim, to są bardzo piękne i wdzięczne owoce.

Truskawkowo – waniliowy sernik na zimno wykonałam tak naprawdę z pozostałości serów, które miałam w lodówce. Zamiast mascarpone można dodać 500 g sera białego mielonego, ale dodać muszę, że mascarpone pięknie wywiązuje się ze swojego powołania i to dzięki niemu ciasto ma kremową konsystencję. Chciałam by sernik był z każdej strony otoczony galaretką i w tym celu użyłam dwóch niedużych tortownic 18 i 21 cm. Wykładając biszkopty wyłożyłam dno folią spożywczą z dużym zapasem po bokach, ponieważ było mi to potrzebne podczas przekładania ciasta z mniejszej do większej formy. Nadwyżką folii wyłożyłam boki dużej tortownicy.

300 g sera białego mielonego
15 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 galaretki truskawkowe
12 – 15 biszkoptów
truskawki

Truskawkowo – waniliowy sernik na zimno – wykonanie:

  • w 800 ml rozpuść galaretki truskawkowe i odstaw do ostudzenia
  • na dno mniejszej tortownicy wyłóż biszkopty
  • namocz żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody, a następnie wymieszaj aż się rozpuści
  • w misce wymieszaj mikserem ser biały, mascarpone, ekstrakt i rozpuszczoną oraz ostudzoną żelatynę
  • wyłóż masę serową na biszkopty i wstaw do lodówki
  • gdy masa serowa stężeje przełóż ciasto na większą tortownicę
  • połówkami truskawek obłóż ser dookoła a plastry lub połówki wyłóż na wierzch, wstaw do lodówki
  • gdy galaretka truskawkowa zacznie tężeć wylej ją na ciasto, ważne, by pokryła truskawki, którymi obłożyłeś ser po bokach
  • wstaw do lodówki na min. 4 godziny

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
2 lat temu

Oj, niestety (dla mnie) mam słabość do takich ciast… :))

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 lat temu

Na taki serniczek zawsze się skuszę, tylko potem te wyrzuty sumienia przed lustrem 😀 Pysznie wygląda

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x