Alternatywne metody parzenia kawy, czyli dobra kawa w domu w niewielkim budżecie

Autor Konesso.pl

Czy bez profesjonalnego ekspresu możliwe jest przygotowanie w domowym zaciszu kawy tak dobrej, jak z kawiarni? Oczywiście! I to niewielkim kosztem. Jak to zrobić? O tym w dzisiejszym artykule o alternatywnych metodach parzenia kawy.

Zapach dopiero co zaparzonej kawy jednych potrafi wprowadzić w błogi nastrój, drugim poprawić humor, a jeszcze innych pobudzić do działania. Najlepszy aromat i smak możemy uzyskać ze świeżo zmielonego ziarna. Dlatego tak ważne jest, by – niezależnie od metody parzenia – zmielić dokładnie taką ilość kawy, jaka jest nam potrzebna do jednorazowego przygotowania naparu.

A skoro mowa już o metodach przygotowywania czarnego naparu, warto zainteresować się tymi alternatywnymi zaparzaczami do kawy. Zwłaszcza kiedy przeznaczenie przynajmniej kilku tysięcy złotych na zakup profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego i espresso nie wchodzi w grę, a my wciąż chcielibyśmy rozkoszować się w kawie tak pysznej, jak z kawiarni.

Alternatywne metody parzenia małej czarnej w większości bazują na procesie przelewania się wody przez drobiny kawy. Nie towarzyszy temu zwiększone ciśnienie, które kojarzymy z kawiarnianych ekspresów. Czarny napar sączy się niespiesznie, oddając cały swój smak i aromat, co zapewnia niezwykłe doznania korzystającym z alternatyw kawoszom.

Kawiarka

Kawa z kawiarki zachwyci smakoszy esencjonalnych, niewielkich porcji naparu. Jeśli w kawiarniach najczęściej sięgamy po espresso, to rozwiązanie będzie strzałem w dziesiątkę. Kawiarkę spotkać możemy również pod nazwami kafetierka, makinetka, kupres, moka oraz mokka. Wykonana jest najczęściej ze stali lub ze stopu aluminium.

By przygotować w niej małą czarną, należy odkręcić komorę z przykrywką i rączką, a następnie wlać do podstawy filtrowaną wodę. W kolejnym kroku umieszczamy w podstawie lejek, który po brzegi wypełniamy kawą, nie ubijając jej. Przykręcamy komorę i stawiamy kawiarkę na palniku kuchenki. Gdy woda zaczyna wrzeć i sączyć się przez drobiny zmielonych ziaren, gotowy napój wpływa do komory. W momencie, gdy napar zaczyna pryskać lub blednąć, ściągamy kawiarkę z kuchenki i schładzamy podstawę pod lodowatą, bieżącą wodą, by kawa się nie przeparzyła. Następnie wlewamy napój do filiżanek i – w zależności od preferencji – rozcieńczamy ciepłą wodą lub dodajemy mleko.

French press

French press, znany też jako coffe press, press pot, prasa francuska, cafetiere oraz cafetiere a piston, to zaparzacz do kawy wyposażony w tłok. Jest prosty i wygodny w użytkowaniu. Cylinder, w którym umieszczono tłok zakończony sitkiem służącym do oddzielania fusów od naparu, wykonuje się najczęściej ze szkła lub stali.

By przygotować sporą porcję małej czarnej we french pressie, wystarczy wsypać do cylindra odpowiednią ilość zmielonych ziaren i zalać gorącą, ugotowaną wodą – początkowo w mniejszej ilości, by wydobyły się z nich najlepsze właściwości, a po ok. 30 sekundach pozostałą. Następnie nakładamy pokrywkę i po ok. 4 minutach zaczynamy delikatnie przesuwać tłok, by odcisnąć fusy na dno. Kawę rozlewamy do filiżanek i cieszymy się jej smakiem.

Drip

Fani lekkich, delikatnych naparów kawowych o konsystencji przypominającej herbatę i kwasowych, owocowych, ale i czekoladowo-orzechowych aromatach, zachwycą się napojem z dripa, znanego również jako dripper. To swego rodzaju lejek, w którym umieszcza się papierowy filtr o kształcie litery V. Dripy wykonane są najczęściej ze szkła, porcelany, metalu, plastiku, a nawet drewna.

By zaparzyć kawę tą metodą, oprócz lejka i filtru, potrzebujemy również serwera, czyli naczynia, do którego wlewać będzie się napar, czajnika z odpowiednio wyprofilowaną, przypominającą tę z konewki wylewką, która pozwoli dozować wodę oraz wagi, która pozwoli odmierzyć odpowiednią ilość zmielonych ziaren. Drip musimy ustawić na serwerze. Następnie całą konstrukcję stawiamy na wadze. W lejku umieszczamy filtr i przelewamy go wrzątkiem. Wylewamy wodę, wsypujemy do filtra kawę, delikatnie potrząsamy, żeby wyrównać jej poziom i zalewamy małą ilością gorącej wody. Po wstępnym zaparzeniu zmielonych ziaren, zalewamy je kolistymi ruchami, dozując kolejne porcje wody z czajnika. Po ok. 4 minutach mamy gotową do picia małą czarną.

Chemex

Kultowy już na całym świecie chemex (chemeks) to zdecydowanie najbardziej rozpoznawalna metoda alternatywnego parzenia kawy. Przypominająca szklany wazon konstrukcja łączy w sobie zaparzacz i karafkę na gotowy napój. Smak kawowego naparu z chemexa jest lekki i delikatny, a jednocześnie pobudzający. A wszystko dzięki niepowtarzalnym filtrom, które charakteryzują się unikatową przepuszczalnością.

By przygotować kawę w chemexie, należy postępować podobnie, jak z dripem. Filtr umieszczamy w górnej części urządzenia (najlepiej postawionego na wadze, by kontrolować stosunek ilości kawy do ilości wody). Następnie zwilżamy go gorącą wodą, wylewamy ją i wsypujemy kawę. Wolnymi, kolistymi ruchami zalewamy zmielone ziarna wodą i parzymy małą czarną przez ok. 4 minuty.

Aeropress

Aeropress to na tle konkurentów urządzenie z najmniejszym stażem na „rynku” alternatywnych metod parzenia kawy. Choć Alan Adler wymyślił je dopiero w 2005 roku, bije rekordy popularności, ponieważ pozwala przygotować w kilka minut czarny napar niemal w każdych warunkach. Jest połączeniem tego, co najlepsze we french pressie i dripie. Z wyglądu przypomina dużą strzykawkę. Potrafi wydobyć z kawy maksymalną soczystość, owocowe nuty i kwaskowatość.

By przygotować napój w aeropressie, należy plastikowy filtr umieścić w sitku, a następnie namoczyć je w gorącej wodzie i usunąć jej pozostałość. W kolejnym kroku przykręcamy filtr z sitkiem do cylindra i całą konstrukcję stawiamy w dzbanku, w kubku lub w filiżance. Do cylindra dodajemy zmieloną kawę. Zalewamy ją gorącą wodą w stosunku 2:1 i czekamy ok. 30 sekund, by nastąpił proces preinfuzji. Dolewamy pozostałą wodę i pozostawiamy na ok. 1 minutę, by kawa się zaparzyła. Mieszamy napar. Zwilżamy gumową uszczelkę i wkładamy tłok do cylindra. Przeciskamy go w dół naczynia – szybko lub wolno, w zależności od tego, czy chcemy uzyskać intensywny i gęsty, czy delikatny i klarowny napój. W momencie usłyszenia sykającego powietrza, przerywamy parzenie i delektujemy się małą czarną.

To oczywiście tylko kilka z alternatywnych metod parzenia kawy, które z powodzeniem można stosować w domowym zaciszu. Zachęcamy do poszerzania wiedzy, testowania i szukania swojego ulubionego sposobu na przygotowanie czarnego naparu.

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna_DeLonghi_Kozłowska
Anna_DeLonghi_Kozłowska
2 lat temu

Właśnie odkryłam, że całe życie źle parzyłam kawę w prasie francuskiej. 😀 Dzięki wielkie! Chwilowo jestem odseparowana od mojego ukochanego ekspresu i już poważnie rozważałam inwestycję w aeropres, ale w takim razie dam prasce jeszcze jedną szansę. 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x