Jak przygotować białą kiełbasę na święta? Pomysły na dania

Autor Pieprzyć z Fantazją

Biała kiełbasa stanowi niezbędny element wielkanocnego posiłku, podobnie jak baba drożdżowa czy mazurek. Nie każdy jednak umie przyrządzić kiełbasę we właściwy sposób, co powoduje, że na stole pojawia się mięso z popękaną skórą lub brakuje mu aromatu. Sprawdź, co trzeba zrobić, aby przygotowana przez ciebie biała kiełbasa była perfekcyjna w smaku i wyglądzie.

Parzenie białej kiełbasy – jak zrobić to prawidłowo?

Sekretem prawidłowego przyrządzenia białej kiełbasy jest jej parzenie. Mięsa absolutnie nie można gotować. Oznacza to, że woda, do której zostało włożone, nie może wrzeć. Woda powinna tylko lekko „pyrkać” w garnku. Dzięki temu kiełbasa pozostanie miękka, a jej skórka nie będzie ulegała pęknięciu.

Co jest jeszcze istotne przy przyrządzaniu białej kiełbasy? Przede wszystkim czas parzenia. O tym, ile powinien on trwać oraz jak poznać, czy kiełbasa jest już gotowa, przeczytasz na stronie Akademii Smaku. Tam dowiesz się również, jak zrobić białą kiełbasę, by była miękka i aromatyczna.

Biała kiełbasa – jakie zastosować dodatki?

Jeśli gotujemy białą kiełbasę w garnku, najbardziej popularnymi przyprawami, które dodajemy do wody są: liść laurowy, ziele angielskie, sól, ziarenka pieprzu oraz ząbki czosnku. Kiedy pieczemy kiełbasę, wówczas doskonale komponuje się z nią cebula, czosnek, majeranek, gorczyca, musztarda, sos sojowy, miód, białe wino, ocet, a czasem piwo.

Biała kiełbasa z piekarnika

Biała kiełbasa pieczona z cebulą to świetna propozycja podania ulubionego mięsa w niecodziennej odsłonie. Zwykle widzimy ją na wielkanocnym stole w żurku lub jako samodzielne danie, ale w formie gotowanej. Podana z cebulą, zyskuje nie tylko na wyglądzie, lecz ukazuje całkiem nowe smaki tego mięsa. Biała kiełbasa pieczona w odpowiedniej temperaturze ma przede wszystkim przyjemnie chrupiącą skórkę. Do tego nie jest tak wymagająca jak gotowana, bo nie trzeba  w trakcie przygotowania cały czas do niej zaglądać. Jeśli chcecie poznać najlepszy przepis na białą kiełbasę pieczoną z cebulą, zajrzycie na stronę Akademii Smaku

Żurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą to wielkanocny klasyk. Nie może go zabraknąć, podobnie jak drożdżowej babki. Aby był aromatyczny, konieczne jest wykonanie esencjonalnego wywaru.

Do wykonania żurku potrzebujemy:

  • 500 ml żuru sklepowego
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • Włoszczyznę
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 ml śmietany
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
  • 100 ml śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

  1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy do zrumienienia cebulę.
  2. Wrzucamy cebulę z tłuszczem do garnka, podobnie jak boczek, zalewamy wodą (około 700 ml), dodajemy obraną i pokrojoną wzdłuż włoszczyznę, cebulę, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
  3. Gotujemy około 30 minut. Potem przecedzamy zupę do czystego garnka (oddzielamy w ten sposób włoszczyznę i resztę składników). Do czystego wywaru wkładamy białą kiełbasę i parzymy (nie gotujemy) około 15 min.
  4. Potem wyjmujemy kiełbasę, kroimy ją na plastry, a do czystego bulionu wlewamy zakwas z żuru (nie od razu cały, próbujemy i dodajemy tak, aby nam smakowało).
  5. Gotujemy go około 2 minut, dodajemy majeranek. Potem zaprawiamy śmietaną. Na talerzu układamy pokrojoną na kawałki białą kiełbasę i pokrojone na ćwiartki gotowane jajko. Zalewamy żurkiem.

Biała kiełbasa smażona

Smażona biała kiełbasa z dodatkiem cebuli to również danie, które śmiało można zaserwować gościom. Do smażenia używamy już wcześniej sparzonej kiełbasy. Smażymy ją na oleju, z dodatkiem skrojonej w piórka cebuli, z dodatkiem majeranku. Po kilku minutach kiełbasa jest już gotowa do podania.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym to nie tylko dobra propozycja na śniadanie wielkanocne. Może stanowić mocny punkt programu pierwszego dnia Świąt, kiedy zostanie podana z ziemniakami. Będzie stanowiła wówczas kompletne i sycące danie, którym zachwycą się goście ze względu na kremowy smak sosu oraz wyrazisty smak kiełbasy, który zyskuje dzięki dodaniu chrzanu.

Zdjęcia źródło: pixabay.com

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x