Po przeczytaniu tego przepisu bakłażany nie będą zalegać w ciemnych zakamarkach lodówki.
Powtarzam to praktycznie w każdym moim przepisie, że najbardziej prosty przepis może okazać się najsmaczniejszym. Tak przygotowane bakłażany są na to dowodem. Bardzo proste w przygotowaniu i do tego bajecznie smakowite! Mogą być przekąską jak i dodatkiem do dania głównego. Zdradzę z prywaty, że polubiła je nawet mięsożerna część mojej rodziny! A to sukces jak dla mnie, bo wiem jak ciężko ich przekonać do skonsumowania czegoś, co nie zawiera mięska. Podpieram się opinią moich bliskich, zachęcam do upieczenia bakłażanów i niech nie marnują swojego terminu przydatności gdzieś w ciemnym kącie lodówki.
Najbardziej smakuje ze świeżymi ziołami.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Bakłażan pieczony z sosem pomidorowym i serem – składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
200 g tartego żółtego sera
1 puszka krojonych pomidorów
sól, cukier, bazylia, oregano
olej, oliwa z oliwek
Bakłażan pieczony z sosem pomidorowym i serem – wykonanie:
Bakłażana ze skórką pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm, posmaruj oliwą z oliwek i oprósz solą. Do pomidorów z puszki wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i przypraw do smaku solą, cukrem i ziołami. Bakłażany połóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polej je pomidorami z puszki i oprósz serem. Zapiekaj w 180 stopniach do zarumienienia się sera.
Smacznego!
Lidka