Pizza z szynką-sprawdzony przepis na ciasto.

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pizza włoska, ale z aromatem samej Bukowiny Tatrzańskiej! Pyszny i sprawdzony przepis na pizzę.

Kocham polskie góry i raz lub dwa razy w roku wyjeżdżam z przyjaciółmi zdobywać nowe szlaki. Dość długo wynajmowaliśmy nocleg w Bukowinie Tatrzańskiej, ponieważ jest to świetnie miejsce dla osób, które chcą uniknąć tłumów i zarazem oddychać górskim powietrzem. By wejść na szlaki górskie jechaliśmy busem do Zakopanego a stamtąd wybieraliśmy połączenie autobusowe w interesującym nas kierunku. Najczęściej spotykaliśmy się na rondzie, a to właśnie też tam zaczęła się nasza przyjaźń.
Z Bukowiny Tatrzańskiej można podziwiać piękne góry słowackie, spędzić mile czas w termach czy zwiedzić Bukowiańskie Centrum Kultury, które polecam odwiedzić szczególnie latem. Sabałowe Bajania to popularny konkurs gawędziarzy, który odbywa się właśnie w Domu Ludowym.

Gdy wyjeżdżam nigdy nie biorę ze sobą „wałówki” z jedzeniem, ponieważ chcę skosztować kuchni naszych polskich górali i oczywiście popytać o receptury, które później chętnie i ze smakiem proponuję tu na blogu. Wędrując na przystanek przy rondzie mijałam zawsze Schronisko Bukowina. Myślę, że wielu zna i wielu poznało smaki w tej restauracji. W czasie gdy odwiedzałam Bukowinę restauracja była w trakcie zmian organizacyjnych by finalnie przywitać swoich gości w takim składzie personalnym jaki jest teraz i menu, które prezentuje się niezwykle smakowicie. Zachęcam bardzo do odwiedzin, ponieważ Schronisko Bukowina to nie tylko restauracja serwująca lokalne dania, ale również sklep internetowy, który ku mojej radości pięknie się rozwija. W ofercie sklepu znajdziecie produkty sygnowane własną marką, co akurat jest dla mnie bardzo ważne, ponieważ zwracam uwagę i chętnie sięgam po lokalne produkty.

W czasie miesięcy pracy gdy tęsknię za góralskim klimatem zamawiam rzeczy, które zazwyczaj mogłam kupić tylko będąc na Podhalu. By oszczędzić sobie biegania po sklepach na święta wielkanocne zamówiłam wszystko właśnie tam. Kiełbasy, wędliny, ćwikłę, chrzan tarty, kupiłam nawet zakwas, który mam w zwyczaju robić sama. Jednak chcąc upiec dwie pieczenie na jednym ogniu zrobiłam zamówienie troszkę „na zaś”. Sklep tak się rozwinął, że mogłam w nim kupić mąkę typu 00 na pizzę! I nie tylko mąkę, ponieważ znalazłam tam mnóstwo produktów włoskich. Kupiłam również pyszny sos pomidorowy, pieczarki, ketchup, suche drożdże. Czy o sianku na stół wigilijny mam wspominać? Nie mogłam się oprzeć i kupiłam je troszkę wcześniej, ale to ten piękny dziergany woreczek mnie skusił 🙂
Wrócę do pizzy. Przepis na pizzę mam jeden i tego właśnie trzymam się od 2006 roku, prosty, bez jajek, bez mleka. Tylko mąka, woda, drożdże i odrobina oleju, soli i cukru. Z tych właśnie prostych składników upieczesz pizzę niczym z pizzerii.

Ciasto na 3 cienkie pizze średnica 28 cm

3 szklanki mąki typu 00
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli i cukru
7 g suchych drożdży (20 g świeżych)
1 łyżka oleju
Na wierzch:
ser mozzarella
sos pomidorowy Schronisko Bukowina
pieczarki w oleju Schronisko Bukowina
rukola
szynka szwarcwaldzka

Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuść drożdże z 1/2 łyżeczki cukru. Z odmierzonej ilości mąki zabierz 2 łyżki i dodaj do wody z drożdżami a następnie zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Połącz zaczyn z pozostałą odmierzoną ilością mąki i dodaj szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by wyrosło.
Nastaw piekarnik do 220 stopni i zajmij się przygotowaniem pizzy. Podziel ciasto na 3 części a jeśli lubisz pizzę na grubszym cieście to na 2. Rozgnieć dłońmi ciasto na wielkość formy lub na wielkość jakiej oczekujesz (mam na myśl to, gdy nie posiadasz formy do pieczenia pizzy i pieczesz na blaszce z piekarnika). Posmaruj spód pizzy sosem pomidorowym i posyp mozzarellą. Wyłóż pieczarki i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut. W trakcie pieczenia pizzy możesz zajrzeć i podejrzeć jak wypieczony jest spód ciasta, to właśnie to będzie wskazówką kiedy możesz je wyjąć z piekarnika a ma być delikatnie zarumieniony. Po wyjęciu połóż na wierzch szynkę i oprósz rukolą.

Wszystkie produkty na pizzę kupiłam w Restauracji Schronisko Bukowina. Może skusi Cię pizza z oscypkiem? Tęskniąc za prawdziwym oscypkiem wystarczy dodać go do koszyka na stronie Schroniska Bukowina. Wszystkie zakupione rzeczy restauracja wysyła starannie zapakowane. Szklane słoiki nie mają szans na pęknięcia a wędliny i kiełbasy są pakowane próżniowo. Oznakowania paczek sugerują delikatną zawartość i możesz być pewny, że dostaniesz wszystkie produkty świeże i w stanie takim samym jak przed zapakowaniem produktów przez sklep. Spróbuj pysznego chleba, który również kupisz w sklepie internetowym Schroniska Bukowina.

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x