Naleśniki pizza

Autor Pieprzyć z Fantazją

Tak przygotowane naleśniki podbiją Wasze serca oraz kubki smakowe!

Naleśniki z wytrawnym farszem a’la pizza są pyszną propozycją na obiad. Naleśniki smażyłam na dużej patelni o średnicy 28 cm, ponieważ farsz ładniej się układał i nie wypadał poza zrolowane ciasto. Smażenie na większej patelni z pewnością też skróci czas pracy a to powinno zachęcić do przygotowania takiego dania.
Do farszu możesz dodać wszystkie składniki, które Twoich zdaniem powinna zawierać pizza oraz w dowolnej ilości. Można również zrobić tak zwane „czyszczenie lodówki” i pozbyć się w smaczny sposób resztek wędlin, serów, brokułów i innych smacznych już niezbyt chcianych rzeczy. Zapraszam!

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 i 1/2 szklanki wody mineralnej
5 dkg roztopionego masła
szczypta cukru
szczypta soli

Składniki na farsz:
200 g pieczarek
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 laska kiełbasy (może być więcej)
oliwki
1 duży pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oregano, bazylia, sól
1 łyżka masła

Dodatkowo:
1 puszka krojonych pomidorów
starty żółty ser
bazylia, oregano, sól, cukier
oliwa z oliwek
olej

Naleśniki a’la pizza – wykonanie:

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj i odstaw na czas przygotowywania farszu.
Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną kiełbasę. Jak kiełbasa zacznie się rumienić dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i posiekany czosnek. Smaż do momentu aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i następnie koncentrat pomidorowy. Smaż chwilę. Wsyp kukurydzę i pokrojone oliwki. Przypraw do smaku ziołami i solą.
Usmaż naleśniki, nałóż farsz i zwiń w rulon. Ułóż wszystkie w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki przypraw do smaku i dolej odrobinę oliwy z oliwek lub oleju. Polej naleśniki tak przygotowanymi pomidorami i oprósz tartym żółtym serem. Zapiekaj do delikatnego zarumienienia się sera w 180 stopniach.

Smacznego!
Lidka

4.3 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x