Łosoś zapiekany w cieście francuskim to bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na przekąskę jak i również danie obiadowe.
Z dodatkiem surówek wypełni swoją rolę obiadową znakomicie. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobiłam ten przysmak obejrzyj FILM, który dla Ciebie nagrałam.
Kilka wskazówek zanim zrobisz tę zapiekankę. Użyłam jednego płata gotowego ciasta francuskiego oraz niedużego kawałka ryby. Jeśli nie masz łososia lub nie smakuje Ci, to z powodzeniem zastąp go np. dorszem. Całość przyprawiałam do własnego smaku, ale delikatnie, ponieważ przyprawiałam szpinak, przyprawiałam serek oraz łososia. Wszystkie składniki zawierały te same przyprawy a ich dodanie polegało na oprószeniu. Użyłam w tym przepisie granulowanej cebuli oraz czosnku, ale możesz użyć świeżych jeśli akurat masz. Nie soliłam serka, dodałam do serka tylko czosnek, cebulę i koper. Obejrzyj filmik, jeśli masz wątpliwości i pytaj.
Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Łosoś w cieście francuskim – składniki:
1 płat ciasta francuskiego
400 g świeżego łososia
200 g serka śmietankowego typu philadelphia
2-3 łyżki kopru
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
1 jajko
2 -3 łyżki mleka
przyprawy: sól, czarny pieprz, granulowany czosnek i granulowana cebula
ziarna sezamu
Łosoś w cieście francuskim – wykonanie:
Będzie Ci potrzebny ostry nóż, by zdjąć skórę z łososia, gdy już to zrobisz oprósz solą i pieprzem z każdej strony.
W rondelku rozpuść masło i zblanszuj szpinak, w trakcie grzania oprósz solą, granulowanym czosnkiem i granulowaną cebulą. Odstaw na chwilę do ostudzenia, odsącz jeśli pozostało dużo płynów.
W misce wymieszaj serek z koprem, dodaj odrobinę granulowanej cebuli i granulowanego czosnku. Ja nie dodawałam soli do serka, ponieważ szpinak i łosoś już miały jej sporo.
Rozwiń płat ciasta francuskiego, przekrój w poprzek na dwie nierówne połowy. Większą część wyłóż do naczynia, w którym będziesz piekł rybę. Brzegi wywiń góry, a na spód wyłóż szpinak, następnie serek i na koniec łososia. Drugi płat ciasta natnij odrobinę nożem lub radełkiem do tego przeznaczonym. Przykryj całość ciastem i zlep brzegi mając na uwadze wciąż, by pierwszy spodni płat ciasta stanowił niejako brytfankę do całego farszu. Wystarczy ok. 1 cm.
Wierzch ciasta posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem, oprósz sezamem i piecz w 200 stopniach ok. 25-30 minut – do momentu aż ciasto pięknie się zrumieni.
Smacznego!
Lidka